Ekonomija

Prihodi veći od plana, deficit za devet mjeseci smanjen na 1,4 odsto BDP-a

Prihodi budžeta Crne Gore od januara do kraja septembra ove godine veći su od planiranih, a za devet mjeseci je deficit budžeta smanjen na 1,4 odsto BDP-a i iznosi 64,7 miliona eura, što je manje za 108,6 miliona ili 62,7 odsto od planiranog. Devetomjesečni deficit je manji za 268,2 miliona eura ili 80,6 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Naplata prihoda, koja je iznad planirane za devet mjeseci ove godine, pokazatelj je uspješnosti ljetnje turstičke sezone, kao i unaprijeđene poreske discipline usljed sprovođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa”, navode iz resora Milojka Spajića.

Trend dobre naplate prihoda i realizacije izdataka u iznosu nižem od planiranog kod gotovo svih kategorija, nastavljen je, kažu, i u septembru.

“Prihodi za taj mjesec od 172,2 miliona eura veći su i od ostvarenih u septembru 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma”, ističu.

U septembru je zabilježen blagi deficit budžeta od samo 0,1% odsto BDP-a, što je prvenstveno rezultat isplate kamata na euroobveznice iz 2019. godine u iznosu od 12,7 milionae ura.

“Kada se isključe troškovi kamata, u posmatranom mjesecu je ostvaren primarni suficit u iznosu od 7,7 miliona eura”, saopštili su iz ovog resora.

Dalje navode da su prihodi budžeta u periodu januar – septembar 2021. godine iznosili 1.344,5 miliona eura ili 29,0 odsto BDP-a, što je u odnosu na uporedni period 2020. godine više za 178,6 miliona eura ili 15,3 odsto, dok je u odnosu na plan više za 7,1 miliona ili 0,5 odsto.

“Najveći rast u odnosu na planirane prihode, kao i u odnosu na isti period prethodne godine, zabilježen je kod prihoda po osnovu PDV-a u iznosu od 38,7 miliona eura ili 8,5 odsto, odnosno 104,7 miliona eura ili 26,9 odsto, što je najbolji indikator oporavka ekonomske aktivnosti nakon zabilježenog pada od preko 15 odsto u 2020. godini. Takođe, implementacija elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa je doprinijela ostvarenom dobrom rezultatu po osnovu naplate ove kategorije”, navodi se u saopštenju.

Uprkos činjenici da još nijesu usvojena predložena zakonska rješenja koja su predviđala povećanje akciza na pojedine akcizne proizvode, a koja su u skupštinskoj proceduri od sredine maja, prihodi od akciza nastavljaju da bilježe rast u odnosu na planirane i to za 5,3 miliona eura ili 3 odsto.

“U poređenju sa istim periodom 2020. godine, naplata akciza je veća za 28,9 miliona eura ili 18,9 odsto”, ističu u Ministarstvu.

Iz resora Milojka Spajića tvrde da je značajan rast u odnosu na prethodnu godinu zablježen je i kod kategorije ostali prihodi u iznosu od 16,4 miliona eura ili 54,1 odsto kao posljedica uplate dobiti ostvarene u 2020. godini od privrednih društava u većinskom vlasništvu države.

“U odnosu na plan, ova kategorija je manja za 12,1 miliona ilil 20,6 odsto kao rezultat činjenice da se prilikom planiranja uzima procjena finansijskih rezultata privrednih društava, a uplate su shodno njihovim konačnim finansijskim iskazima”, navodi se u saopštenju.

Prihodi od poreza na dohodak niži su u odnosu na plan u iznosu od 15,5 miliona eura ili 15,3 odsto, kao rezultat planiranih, a nerealizovanih efekata Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica zbog neusvojenog Predloga zakona o poreskoj administraciji, kojim je trebalo da budu stvorene pretpostavke za ubiranje prihoda po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, a koji je u skupštinskoj proceduri od sredine maja ove godine.

“U odnosu na isti period prethodne godine, prihodi od poreza na dohodak su veći za 3,1 miliona eura ili 3,8 odsto”, navode.

Prihodi budžeta u septembru ove godine iznosili su 172,2 miliona eura, što je više za 29,7 miliona eura ili 20,8 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na plan za 1,9 miliona ili 1,1 odsto.

“Ostvarena naplata u septembru je i iznad septembra 2019. godine za 6,3 miiona ili 3,8 odsto”, ističu.

Izdaci budžeta u periodu januar – septembar 2021. godine iznosili su 1.409,2 miliona ili 30,4 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su za 101,5 miliona ili 6,7 odsto.

“U odnosu na isti period 2020. godine, izdaci budžeta manji su za 89,6 miliona ili 6,0 odsto”, navodi se u saopštenju

Manje ostvarenje u odnosu na planirane zabilježeno je kod gotovo svih kategorija izdataka.

U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 611,5 miliona eura i manji su za 36,2 miliona ili 5,6 odsto u odnosu na planirane.

“U poređenju sa istim periodom prethodne godine, tekući izdaci su na istom nivou kao i za devet mjeseci 2020. godine”, ističu u ovom resoru.

Kapitalni izdaci su realizovani u iznosu od 107,8 miliona, što je za 55,6 miliona ili 34 odsto manje od planiranih, dok su u odnosu na izvršenje u istom periodu 2020. godine manji za 41,0 miliona ili 27,6 odsto

“Ostvarenje kapitalnih izdataka u najvećoj mjeri opredjeljuje realizacija koja zavisi od dinamike izvođenja radova, a očekuje se da bude značajno poboljšana u predstojećem periodu, posebno imajući u vidu rokove za završetak izgradnje prioritetne dionice autoputa”, ističe se u saopštenju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad