Politika

Preti i pucanje Evrope sad – Milatović i Spajić krenuli različitim putem

FOTO: GOV.ME / S. Matić

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Milojko Spajić samo je trebalo da sledi primjer predsednika Jakova Milatovića i okupi snage pobjedince izbora 30. avgusta 2020.godine, ali je iz nekog razloga krenuo drugim putem i sad, kako kaže za Sputnjik analitičar Vlado Pavićević, ima problema.

Pavićević ukazuje na poslednje oprečne izjave o mogućem sastavu buduće vlade koje su dali predsjednik Milatović, inače potpredsjednik Pokreta Evropa sad, i mandatar Spajić, koji je predsjednik iste partije.

„Odavno se vidjelo da između Milatovića i Spajića postoje koncepcijske razlike u pogledu formiranja te buduće političke scene u Crnoj Gori. Najbolje se to vidi po pristupu kada je Milatović na predsjedničkim izborima okupio sve snage koje su bile pobjednice na izborima 30. avgusta 2020. godine, glatko i ubjedljivo porazio Mila Đukanovića, dotadašnjeg predsjednika Crne Gore. Sada Spajić treba samo da slijedi taj primjer Milatovića. Međutim, on iz nekih razloga odlučuje da krene drugim putem, ali se uočava da na tom putu ima problema. Ukoliko istraje na konceptu koji je predstavio javnosti, pa se zakaže sjednica Skupštine Crne Gore, i ako Spajićev predlog sastava nove vlade na toj sjednici doživi fiajsko, to bi bio kraj svih političkih ambicija samog Spajića, a kako vidim i kraj Pokreta Evropa sad“, upozorava Pavićević.

Za našeg sagovornika je indikativno što već ove sedmice nije zakazana sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj bi bilo izabrano novo rukovodstvo, a kasnije i nova vlada manadatara Spajića. To, kako kaže, samo pokazuje da sam Spajić nije siguran da ima podršku 41 poslanika za formiranje 44. vlade.

„U javnom mnjenju je stvoren utisak da će već u toku ove sedmice biti zakazana sjendica Skupštine Crne Gore na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo i na kojoj bi bila eventualno i izabrana 44. crnogorska vlada. Međutim, to se nije desilo. Izgleda da Spajić ima velike probleme da napravi novu vladu. Ti problemi oko formiranja vlade stvoreni su u neposrednom Spajićevom okruženju od ljudi koji su njegovi savjetnici i koje on sluša, ali su i oni postali svjesni da možda nemaju podršku 41 poslanika. Dakle, Spajić je pokušao da napravi vladu iz koje bi isključio ogroman broj onih aktera koje vezujemo za 30. avgust 2020. godine i sada čini se da njegov pristup ne može da dovede do izbora nove vlade“, komentariše Pavićević.

Vratiti se elementarnoj političkoj logici

On ukazuje da Spajić, koji ima šansu da sastavi novu vladu, treba samo da se vrati elemenatrnoj političkoj logici i da se osloni na ono što se zove post-Milova Crna Gora.

„Spajić bi trebalo da zna da će biti uspješan premijer ukoliko jezgro njegove vlade budu činili oni akteri koje nazivamo 30 – avgustovcima, što znači da u toj vladi treba da budu i predstavnici kolacije ZBCG. Samom Spajiću takav pristup bi omogućio da ta njegova vlada u Skupštini Crne Gore ima podršku kakvu nije imala nijedna DPS vlada. To bi Spajićevu vladu činilo nesalomljivom. Ja se čudim kako on u tome nije vidio i lično svoj interese, ali i interes građana Crne Gore“, poručuje Pavićević.

Naš sagovornik konstatuje na kraju da Spajić ima rok još dva mjeseca da formira novu vladu, ali kako nije uspio njegov prvi blic krig, što vrijeme bude odmicalo biće mu sve teže, ako ne promijeni sadašnji koncept.

Izvor: portalsputnik.rs

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad