Svijet

Preminuo Aleksej Navaljni

Foto: AP photo

Ruski opozicionar i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni je preminuo, saopštila je zatvorska služba regiona Jamalo-Nenecki, gde je Navaljni služio zatvorsku kaznu. Portparol Kremlja saopštio da nema informacije o uzroku njegove smrti. Advokat Navaljnog uputio se u zatvorsku jedinicu.

U popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A. A. Navaljni se posle šetnje osećao loše i skoro odmah izgubio svest, navedeno je u saopštenju na sajtu zatvorske ustanove.

Dodaje se da su medicinski radnici ustanove odmah stigli i da je “pozvana hitna pomoć”.

“Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju”, navodi se u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija.

Posmatrači iz zatvora su naveli i da se Navaljni nije žalio na zdravstvene probleme.

Iz Kremlja je saopšteno da zatvorske službe vrše provere okolnosti pod kojima je Navaljni preminuo, kao i da trenutno nemaju informaciju o uzroku njegove smrti.

Savetnica za medije Alekseja Navaljnog rekla je da nisu u mogućnosti da potvrde njegovu smrt, kao i da je njegov advokat na putu ka zatvorskoj jedinici u kojoj je smešten njegov branjenik.

Navaljni je bio poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Biografija Alekseja Navaljnog

Navaljni je po profesiji bio pravnik, a počeo je da se bavi politikom 2000. godine kao član partije Jabloko, a ozbiljnije je ušao u politiku kada je pomagao u protestima u Rusiji održanim 2011-12. godine, tvrdeći da je bilo izborne prevare i da je vlada korumpirana.

Istraživao je Putinov unutrašnji krug ljudi i svoje snimke postavljao na internet. Snimci su imali nekoliko stotina miliona pregleda.

Od 2011. godine bio je više od 10 puta u zatvoru, zbog raznih dela.

Kandidovao se za gradonačelnika Moskve 2013. godine, i tada je bio drugi na izborima sa 27,24 odsto glasova.

Navaljni je 2016. najavio da će učestvovati na predsedničkim izborima 2018, ali mu je sud zabranio da se kandiduje zbog toga što je 2013. godine u gradu Kirov osuđen na pet godina zatvora uslovno zbog pronevere, odnosno, za prisvajanje drvne građe u vrednosti od oko 500.000 dolara iz državne kompanije.

Učestvovao je redovno na protestima protiv vlasti i nekoliko puta bio hapšen, posebno u periodu 2017, 2018. i 2019. godine.

Алексеј Наваљни са супругом Јулијом на последњем митингу

Алексеј Наваљни са супругом Јулијом на последњем митингу

Osnovao je fondaciju za borbu protiv korupcije i bio na čelu centralnog veća stranke Rusija budućnosti, predstavljajući opoziciju vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji na čelu sa Vladimirom Putinom.

Posle trovanja nervnim agensom u Sibiru 2020. godine, za šta je optužio ruske obaveštajce, otišao je u Nemačku na lečenje, koje je bilo uspešno, iako je bio u komi.

Nezavisni centar za istraživačko novinarstvo Belingket, sa sedištem u Holandiji, tvrdilo je da su u trovanju učestvovali agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), što je Kremlj negirao.

Nakon oporavka, vratio se u Rusiju 17. januara 2021. godine, a odmah po sletanju, uhapšen je na aerodromu u Moskvi.

“Čega se moram bojati? Šta mi se loše može dogoditi u Rusiji?” rekao je on pri ukrcavanju u avion. “Osećam se kao državljanin Rusije koji ima svako pravo na povratak”, dodao je Navaljni.

Повратак у Русију

Повратак у Русију

Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog puštanja, tokom oporavka u inostranstvu.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog, kako je navedeno, nepoštovanja suda i pronevere.

Navaljni je u avgustu 2023. godine proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije, zbog čega je osuđen na još 19 godina zatvora.

Последња објава Наваљног на друштвеним мрежама

У последњој објави на Инстаграму, од пре два дана, Алексеј Нављани се обратио својој супрузи.

“Душо, са тобом је све као у песми – између нас су градови, полетна светла аеродрома, плаве снежне мећаве и хиљаде километара. Али осећам да си близу сваке секунде, и волим те све више и више“, написао је Наваљни.

Kaznu je počeo da služi u regionu Vladimir, na oko 230 kilometara istočno od Moskve, ali je nedavno prebačen u kazneno-popravnu koloniju IK-3 u mestu Harp u arktičkom krugu (polarni Ural), na 1.900 kilometara od Moskve, gde je i preminuo.

Navaljni je bio oženjen Julijom Abrosimovom sa kojom je imao dvoje dece, ćerku Dariju i sina Zahara.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad