Svijet

Preminula i druga osoba kojoj je presađeno srce svinje

Foto: canva stock

Foset je prvi put primljen u bolnicu 14. septembra nakon što je doživio zatajenje srca i podvrgnut je eksperimentalnoj transplataciji šest dana kasnije

Lorens Foset, druga osoba kojoj je presađeno genetski modificirano srce svinje, preminuo je šest sedmica nakon eksperimentalnog postupka, prenosi Avaz.

Iz Medicinskog centra Univerziteta Merilend, gdje je postupak izveden, kazali su da je srce posljednjih dana pokazivalo znakove odbacivanja.

– Fosetova posljednja želja bila je maksimalno iskoristiti ono što smo naučili iz ovog iskustva, tako da drugi mogu dobiti priliku za novo srce kada ljudski organ nije dostupan. Potom je timu ljekara i medicinskih sestara koji su se okupili oko njega rekao da nas voli. Neizmjerno će nam nedostajati – rekao je doktor Bartli Grifit, koji je izveo tu operaciju.

Foset je prvi put primljen u bolnicu 14. septembra nakon što je doživio zatajenje srca i podvrgnut je eksperimentalnoj transplataciji šest dana kasnije.

Zbog postojeće srčane bolesti nije bio kandidat za tradicionalnu transplataciju ljudskog srca.

– Jedina stvarna preostala nada mi je otići sa svinjskim srcem – rekao je Foset u internom intervjuu nekoliko dana prije operacije.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad