Politika

Premijer Australije odbacio Makronove optužbe: Stavio sam do znanja da francuske podmornice neće zadovoljiti naše rastuće potrebe!

Australijski premijer Skot Morison osporio je kredibilitet predsjednika Francuske Emanuela Makrona, odbacivši tvrdnju da ga je lagao o sporazumu o nabavci podmornica dok je u tajnosti pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom.

Foto: Kurir

Morison je novinarima u Glazgovu, gde prisustvuje Konferenciji UN o klimatskim promjenama, rekao da je na večeri u junu “jasno stavio do znanja” Makronu da konvencionalne podmornice, koje je Australija nabavljala od Francuske, neće zadovoljiti njene rastuće strateške potrebe.

Uz to, australijski mediji su objavili da je Morison pokušao da dobije Makrona telefonom dva dana prije nego što je objavio ulazak u bezbjednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu, zbog kojeg je Kanbera raskinula ugovor sa Parizom o kupovini podmornica, vrijedan više milijardi dolara.

Makron je na poziv odgovorio porukom, navodeći da nije u mogućnosti da se javi, prenio je Morison australijskim medijima.

-Treba li da očekujem dobre ili loše vijesti za naše zajedničke podmorničke ambicije- prenio je Morison sadržaj Makronove poruke.

Na pitanje novinara da li misli da ga je Morison lagao dok je tajno pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom, Makron je u nedjelju odgovorio potvrdno.

-Ne mislim, znam-kazao je Makron.

Australija je prošlog mjeseca, zbog ulaska u savez AUKUS, raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica i odlučila se za nabavku američkih. Formiranje tog saveza je naljutilo Francusku koja je opozvala ambasadore iz SAD i Australije.

(Beta)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad