Politika

Predstavili nacrt zakona: Republikanci žele da finansiraju Izrael, a ne Ukrajinu

Foto: canva stock

Grupa republikanskih senatora u Sjedinjenim Američkim Državama predstavila je nacrt zakona o podjeli pomoći Izraelu i Ukrajini, koji bi omogućio da se „milijarde“ dolara prebace u Izrael, a ne u Kijev, piše „Vol strit žurnal“.

Kako list navodi, odvojena pomoć bi bila upućena Izraelu, a ne Ukrajini, uokvirena posebnim zakonom, prenose RIA novosti. List naglašava i izazove sa kojima se suočava administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena u vezi sa predlogom o pomoći od 106 milijardi dolara, koji podrazumijeva povećanje finansiranja Kijeva.

– Moje kolege i ja čvrsto vjerujemo da bilo kakva pomoć Izraelu ne bi trebalo da se koristi kao poluga za slanje desetina milijardi dolara u Ukrajinu – rekao je republikanski senator Rodžer Maršal iz Kanzasa, prenosi list. Republikanski senator iz Ohaja Džejms Vens, senator iz Jute Majk Li i senator iz Teksasa Ted Kruz takođe su se izjasnili za podjelu sredstava.

Napominje se da će podjela spriječiti da se pomoć Izraelu zaglavi u Predstavničkom domu Kongresa SAD, gdje raste broj republikanaca koji se protive finansiranju Kijeva i koji već čini više od polovine članova stranke.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad