Politika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na trilateralnom sastanku sa Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom

”Na trilateralnom sastanku smo razgovarali o ključnim temama značajnim za održivu budućnost i stabilnost regiona, kao i napretka Srbije i Zapadnog Balkana”, piše na instagram profilu “budućnost Srbije”.

Foto: Novosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, sa kojima je na odvojenim susretima razgovarao o narednim koracima u dijalogu između Beograda i Prištine, dok su se na trilateralnom sastanku trojica zvaničnika dotakla ključnih tema od značaja za održivu budućnost i stabilnost regiona, kao i ekonomskog napretka Srbije i Zapadnog Balkana.

Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, naglasivši da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbijedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga.

Predsjednik je podvukao da Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbjegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora.

Američki izaslanik Eskobar i specijalni predstavnik EU Lajčak naglasili su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obje strane ispune sve obaveze iz dijaloga, prenosi Tanjug.

Lajčak je posebno naglasio da EU i SAD tijesno sarađuju i dijele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga, kao i budućnost cijelog regiona u Evropskoj uniji, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanje sveobuhvatnog sporazuma i implementaciji svih dosadašnjih potpisanih sporazuma.

Vučić je još jednom zahvalio dvojici zvaničnika na posvećenosti i izrazio uvjerenje da se tek uz odgovorno ulaganje dodatnih napora obje strane u dijalogu može doći do kompromisnog rešenja i zajedničkog jezika u interesu i Srba i Albanaca, ali i evropske budućnosti Srbije i cijelog regiona.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad