Srbija

Predsjednici Srbije, Mađarske i Bugarske potpisali zajedničku deklaraciju za odbranu porodičnih vrijednosti

Foto: canva stock

Predsjednici Srbije, Mađarske i Bugarske objavili su zajedničku deklaraciju za odbranu porodičnih vrijednosti, čime su, kako su naveli, „digli glas za značaj porodice u današnjem svijetu“.

„Uvjereni smo da su porodice temelj našeg društva, izvor naših vrijednosti i snaga naših naroda“, naveli su Aleksandar Vučić, Katalin Novak i Rumen Radev u novogodišnjoj deklaraciji.

U deklaraciji objavljenoj prvog dana nove godine na sajtu mađarskog predsjedništva, tri predsjednika okupljena u „Mreži predsjednika, prijatelja porodica“ navode da „porodica pruža podršku, vođstvo i ljubav i oblikuje karakter i identitet“.

„Porodica je i najbolja sredina za odgajanje djece, koja određuje puteve naših naroda i oblikuju budućnost naše planete. Jake porodice garantuju kulturu odgovornosti koja doprinosi održivosti i smanjuje prijetnje klimatskih promjena“, dodaje se u tekstu, koji su prenijeli i bugarski mediji.

Potpisnici deklaracije izrazili su uvjerenje da „porodice zaslužuju zaštitu, pomoć i priznanje od država i društava“, ističući da snažno podržavaju „politike koje promovišu dobrobit porodice i jačaju porodičnu koheziju, pružaju podsticajno okruženje za pokretanje porodice, omogućavaju ženama da se ostvare i kao majke i kao profesionalci, podržavaju one kojima je to potrebno i obezbjeđuju sigurnu budućnost djeci“.

Uz novogodišnju čestitku i ocjenu da je „početak svake godine pravi trenutak da se uči iz prošlosti i planira budućnost, da se obnovi optimizam i nada“, predsjednici Srbije, Mađarske i Bugarske pozvali su građane svoje zemlje da i u Novoj godini „nastave da njeguju porodicu kao najvažniju instituciju“ u društvu.

Objavljivanje zajedničke deklaracije inicirala je mađarska predsjednica Katlin Novak, kao rezime razgovora održanih tokom Demografskog samita u Budimpešti u septembru 2023. godine, prenijeli su bugarski mediji.

(RT Balkan)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad