Republika Srpska

Predsednik RIK-a Republike Srpske podnosi ostavku: Svi predstavnici da se povuku

Foto: Tanjug

Vlada Republike Srpske uputila poziv svim predstavnicima u izbornim komisijama da se povuku iz tih tela u skladu sa zaključcima parlamenta Srpske, nakon što je Kristijan Šmit pokušao da nametne izmene Izbornog zakona BiH


Predsednik Republičke izborne komisije Oliver Blagojević rekao je da će u četvrtak, 10. aprila, podneti ostavku na ovu dužnost, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske kojim poziva članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke.

Vlada Republike Srpske uputila poziv svim predstavnicima u izbornim komisijama da se povuku iz tih tela u skladu sa zaključcima parlamenta Srpske, nakon što je Kristijan Šmit, kojeg u Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika, pokušao da nametne izmene Izbornog zakona BiH.

“Zaključak je jasan i s tim u vezi zakazao sam za četvrtak sednicu Republičke izborne komisije. Kao predsednik RIK-a podneću ostavku i proslediti je Narodnoj skupštini Srpske na dalje razmatranje i odlučivanje”, rekao je Blagojević.

On je dodao da će nakon sednice javnost imati informaciju o postupanju ostalih šest članova RIK-a.

Nakon Blagojevića, član Republičke izborne komisije Aleksandar Radeta rekao je da će u četvrtak podneti ostavku u RIK-u.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić očekuje da će svi izabrani iz Srpske u izbornim komisijama prihvatiti poziv Vlade Srpske da se povuku iz tih tela jer treba da slede politiku Republike Srpske.

Nakon što Republika Srpska usvoji novi izborni zakon uspostaviće se nova izborna tela. Isto tako, važno je da se iz Centralne izborne komisije BiH povuku predstavnici koji su tamo u ime Republike Srpske izabrani“, rekao je Đokić.

On je napomenuo da je njima jasno upućen poziv i da treba da slede politiku Republike Srpske.

“Imamo situaciju da bi izbori trebalo da budu održani po Izbornom zakonu koji pokušava da nametne Kristijan Šmit i on je tim stvorio novu političku krizu i konfuziju u BiH. Zato mislim da je ovaj potez Vlade bio potpuno logičan i očekujem da će ga svi izabrani u izbornim komisijama prihvatiti i slediti”, rekao je Đokić za ATV.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, saopštio je 26. marta odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH.

Prema njegovim rečima, izmene podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i video-nadzora, a cilj izmena su transparentniji i fer izbori.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dao je juče rok od sedam dana da se ponište izmene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Šmit, ali do toga nije došlo.

Dodik je na sednici Narodne skupštine RS izneo još niz zahteva koji moraju biti ispunjeni, ili će, kako je rekao, Republika Srpska reagovati.

Narodna skupština Republike Srpske će, zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske, preduzeti potrebne mere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisale posledice protivustavnog delovanja na teritoriji Srpske, navedeno je u zaključcima koje je usvojio parlament Srpske.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad