Društvo

Predavanje Gorana Šarića – Da li budućnost pripada Kini?

Istoričar Goran Šarić održao je predavanje povodom toga kakav je trenutni kineski uticaj u svijetu i da li će ona postati budući stožer svjetske ekonomije.

Foto: Borba

Djelove predavanja možete pročitati u nastavku, a cijelo predavanje možete pogledati na video linku na kraju teksta.

„Nijedan grad u svijetu se ne gradi kao Beograd“

Nijedan grad u svijetu se ne gradi kao Beograd ili kao Srbija. Nedavno mi je rekao prijatelj ovako se gradi samo možda samo u Kini. Šest putnika čelične kineske ptice, moćni Ku pengove. U Taoizam sam se zaljubio još na prvoj godini fakulteta. I danas se sjećam tog predavanja u skopu predmeta „Uvod u misterij Krista i povijest spasenja“. Temaljna je bila pape Rancingena, ovaj je danas anti papa.

Profesor Stošić nam je objašnjavao osnovne koncepte taoizma, a ja sam upijao svaku riječ. Tao je put bez imena, tao je put kroz stvarnost, a Kun-Peng mitska ptica iz Žuangžija, jednog od dva temeljna spisa taoizma, na zapadu manje poznatog kao Tao The Chinga. U Žaungžiju se nalazi ona prelijepa priča o taostičkom majstoru koji je sanjao da je leptir. Treba ući duboko u tajne taoizma te drevne Kine da biste shvatili današnju Kinu. Kada se probudio nije više bio siguran da li je on majstor koji je sanjao da je leptir ili leptir koji je sanjao da je majstor.

Kun-Peng je u kineskoj mitologiji ogromna zvijer. Tijelo joj je nalik ribi i ima krila ptice, baš kao ovaj avion. Živi u tamnim morima sjevera. Njezin let može trajati pola godine. Kun-Pengovi su usamljena bića, ali one za koje se brinu ne ostavljaju dok ne budu dovoljno jaki da se brane sami. Kun-Peng je simbol slobode, jednog od najvećih ideala kojem čovjek može težiti. Šta su Srbiji donijeli Kun-Pengovi? Mi ne znamo da li su u Srbiju došli kineski instruktori, kineski marinci, Kinezi imaju najbolje instrukture žene snajperiste sa vrlo preciznim snajperima. Moderni protivzgračni sistem FC-3. Zapad je pokušao da spriječi dopremanje, ali Kun-Peng niko ne može da zaustavi.

„Kina je spremna da brani Srbiju“

Nedavno je jedan prastari sovjetski dron preletio 1.000 kilometara i pao u Zagreb, jedan predivni dio Zagreba, Jarun i samo pukom srećom nije bilo povrijeđenih. Cijelo južno krilo NATO članica zatekao je spuštenih gaća. Hrvatski ministar odbrane, hrvatska vojska mogla ga je samo pratili pogledom jer hrvatska nema avione. Željko Kekić je bio jedan od najboljih Tuđmanovih obavještajaca i kad on nešto priča treba ga poslušati. On kaže da Srbija ima najbolje pokriveno nebo u Evropi.

Teško da i jedan Srbin može nabrojati sve oružane sisteme koje je srpska vojska dobila poslednjih godina, ali za razliku od hrvatskih kajova koje se stalno ruše. Kad sam ja rekao da Srbija ne može bez Bajraktara ratovat prije mjesec i po dana. Napadan sam da sam agent koji je došao u Srbiju da im kaže da ne mogu ratovati i da ih pacifizira. Mjesec dana nakon izjave Vučić je rekao da kupuje od Turske.

Oni su se proslavili u Nagorno Karabahu u Ukrajini ih ruše. Ti Bajraktari su za tri dana uništili preko 100 tenkova i ubili preko 3.000 sirijskih vojnika. Dobru su ih upoznali i Jermeni i sada Rusi. Ima još nekih dronova koji mogu da se spakuju u ranac. To je vrlo ozbiljno oružje, Sjetite se mojih riječi da u svakom sukobu umjetne inteligencije i ljudi, ljudi su samo nijemi posmatrači ili eventualno pričajući majmuni.

U svijetlu dolaska SK-3 ja bio savjetovao Plenkoviću da ne kupuje rafale jer ne bi došli do slavonskog broda, a hrvatski avioni Migovi padaju ne mogu ni do tamo. Vučić 12 rafala uzima. FK-3 Ima bolji radar od f-30 i petriota koji su slabiji na dronove.

To je poruka NATO-u. Kinezi su rekli NATO-u pustite Srbiju na miru, mi nismo Kina iz 99, poručuju ajde pustite ove okolne zemlje na Srbiju pa da vidite da li će Kinezi braniti Srbiju ili ne.

„Primite zapadnjačke društvene mreže kako bi širili svoju poruku preko njih, ako ih ne poštujete, blokiraju vas“

Od 1999 do 2003 više puta je napadana kineska manjina, i etnički i ekonomski. Sada su potpisali ugovor sa Kinom o vojnoj saradnji. Zato vam ovo priča. Pitaju kako Ukrajina ne može u NATO, pa ne može zato što ne može biti nož pod grlo Rusiji. Australijski ministar spoljnih poslova je reagovao da će to destabilizovati region (ulazak Kine na Solomonska ostrva), a ovamo dupli aršini po pitanju Ukrajine i Rusije, ovamo može NATO da napravi bazu u Ukrajinu.

4. marta 2021. Bajdenova administracja kaže da je Kina najveći konkurent u ovom vijeku. Kažu da je kineska ekonomija najbrže rastuća i do 2028. prelazi SAD, kaže Gardijan. 2020 Trampov šef obavještajnih službi genera Danford savjetnik rekao da je Kina najveća prijetnja SAD-u i predložio jačanje vojske SAD kako bi povratila prednost. Soroš kaže da je SI Đi Ping problem jer stvarno vjeruje u komunizam i da ga moraju svrgnuti, a da ga OI u Pekingu podsjećaju na one u Berlinu 1936. Hilari Klinton iz Pariza prije osam godina kritikuje Kinu i Rusiju pa onda da će Kina ako se bude razvijala bez političke otvorenosti dovesti do nestabilnosti. Šta to znači, znači da morate primiti zapadnjačke društvene mreže i poslije vas zapadnjaci blokiraju. To je ta njihova sloboda.

Hilari Klinton 2012. je takođe išla u Afriku kako bi tamo smanjila uticaj Kine. Predsjednik Kine Si Đi Ping u novogodišnjem obraćanju je poručio kako Kina mora zadržati strateški fokus kako bi do 2049. godine postala globalni svjetski lider.  Na zapadu strani ambasadori i razni predstavnici u državma postavljaju koga oni hoće.

Decembra 2013. Ukrajinski premijer Azarov najavljuje veliki ugovor o strateškoj saradnji sa Rusijom. E tako je počelo. Onda Janukovič dolazi iz Kine sa investicijom od osam milijardi dolara. O najsiromašnije zemlje krenula bi u razvoj Ukrajini. Kinezi i Rusi bi im pomogli. Isti dan pro Euro protestanti najavljuju marš miliona u jednom milionskom Kijevu skupili 100.000 ljudi, kao da se u beogradu skupi nekoliko jhillajda, ruše legalnu vlast, dolazi nelegalna koja lovi i ubija ljude koji su za saradnju sa Rusijom, čak su i Bugari proganjani. Veliko Galupovo istraživanje 64 zemalja svijeta kaže da je Amerika najveća prijetnja miru u svijetu. Pet članica BRIKSA potpisuje ugovor o pokretanju razvojene banke koja bi bila protivteža MMF, jer nas zapad drži preko novca. Osnovni koncept „Svijetu treba pravda, ne hegemonija, ovakav pored je neodrživ“, kazao je predsjendik Kine tada. Ističe važnost četiri aspekta da VOL strit,. MMF iše nemaju monopol.

Sukob između ruskih plinovoda i američkih LNG terminala. Evropa se ne može opstati bez ruskog plinovoda, a zašto ne može? Pa zato i kad BI Evropa htjela taj američki LNG plin, nema dovoljno terminala za prijem, a čak i kada bi imalo dovoljo, Amerikanci nemaju dovoljno za isporuku, tako da će Evropa i narednih 10 do 15 godina biti zavista od ruskog plina.

Kinezi su većinski vlasnici luke Pirej, Srbija je Kini privlačna za javne i privlačne investicije i kao kargo,odnosno polazna tačka ka evropskom tržištu. Hoće li se to realizovati ja ne znam, to zavisi od Srbije, ja zagoravam da uđu kineske investicije, jer ukoliko se to desi SAD nemaju šanse. Ne mogu dati isti savjet Hrvatskoj jer Hrvatska sluša šta joj Brisel kaže, iako su Kinezi završi Pelješki most. Prije su Kinezi završili Pelješki most nego što su Hrvati napravili pristupne puteve. Tako vam je to

Kad bi Luka Bar brzom prugom bila spojena na Beogad pa Budimpeštu. Moj savjet je da se Crna Gora vrati kući jer šta je Crnogorac koji nije Srbin. Kad bi Luka Bar popstala glavna kineska luka u Evropi, a Crna Gora i Srbija glavni kargo to bi bio ogroman razvojni potencijal za ove dvije države.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad