Svijet

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog: Hiljade vernika u manastiru Ostrog

Foto: canva stock

Neki od njih prešli su peške stotine kilometara do manastira, vernici su cele noći mogli da se poklone i celivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog

Hiljade vernika okupilo se danas u manastiru Ostrog da proslavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije mošti počivaju u ovom manastiru.

Neki od njih prešli su peške stotine kilometara do manastira.

Plato ispred manastira je preplavljen šatorima, vrećama za spavanje i ćebadima onih koji su peške, autobusima ili automobilima došli juče kako bi prisustvovali večernjoj službi.

U osam sati jutros počela je svečana arhijerejska liturgija koju predvodi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom, uz prisustvo većeg broja arhijereja, prenose Vijesti.

Juče su tokom celog dana pristizale grupe poklonika koji su iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske pešačili stotine i desetine kilometara do manastira Ostrog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Episkopi Teodosije i Jovan su sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom služili praznično bdenje, a pored ostalih, sasluživali su i ostroški iguman arhimandrit Sergije i iguman manastira Treskavac arhimandrit Varnava.

Vernici su cele noći mogli da se poklone i celivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, praznik posvećen velikom čudotvorcu i iscelitelju.
Mošti ovog svetitelja se čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mesto hodočašća i za vernike drugih religija.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad