Politika

Pravi li se Vlada u sijenci: Savjetnik predsjednika države preuzeo na sebe ulogu ministra ekonomskog razvoja i dovodi potencijalne investitore

Foto: Gov.me

Vlada Crne Gore očito nije zadužena za privlačenje direktnih stranih investicajama, već je taj posao na sebe preuzeo na sebe savjetnik predsjednika države za regionalni razvoj Aleksandar Stijović.

Ako je suditi po poslednjim javnim istupima bivšeg ministra poljoprivrede u Vladi Zdravka Krivokapića, 44. Vladi je posao dovođenja investitora preuzeo savjetnik Jakova Milatovića.

Stijović je minulih dana objelodanio da su skandinavski investitori zainteresovani za ulaganje u dvije državne kompanije EPCG Željezara i Plantažama. On je priznao da je sam zaslužan za interesovanje skandinavskih kompanija koje su se tom prilikom njemu obraćale i iskazale namjeru za investiranjem u Crnu Goru.

– Naša obaveza, kao državnih službenika, je da pokušamo da nađemo ozbiljne investitore koji će to pokrenuti. Nemamo pravo da odbijemo ozbiljne investitore i nemamo razloga da sumnjamo da su krenuli u projekat sa dobrom namjerom – poručio je Stijović i objasnio da investitori njemu direktno pišu.

On je najavio da će švedski konzorcijum Uber Nordic i Kvalitetsbygg poslati nakon 10. januara ponudu za investiranje i pokretanje proizvodnje u nikšićkoj Željezari. Prema njegovim navodima, ovaj konzorcijum želi da investira do 70 miliona evra u opremu i pogone Željezare.

Takođe, Stijović je danas najavio da su predstavnici danske kompanije Macorn Holdings ApS koja posluje kao dio grupacije pod vlasništvom TFE invest ApS ponudili da investiraju u Plantaže oko 50 miliona evra.

Lijepo je to što je Stijović aktivan u dovođenju investitora u Crnu Goru, međutim, to nije u opisu njegovog posla. Prema jasnom ustavnom razgraničenju vlasti, predsjednik države i njegov kabinet ne mogu voditi ekonomsku politiku, već je ista u nadležnosti Vlade i Ministarstva ekonomskog razvoja kojim rukovodi Nik Đeljošaj.

Stijovićeve dvije zadnje najave investicija su prazna priča ukoliko Vlada ne aminuje ove investicije, a pitanje je da li hoće s obzirom na odnose između predsjednika i premijera države.

A čini se da se Stijovićevi istupi i potezi mogu podvesti kao dio obračuna koji je tokom ove godine eklalirao između Milojka Spajića i Jakova Milatovića. U svemu tome, radnici pomenutih preduzeća koja se ne mogu pohvaliti poslovnim rezultatima očito služe kao moneta za potkusurivanje.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad