Vijesti

Povodom međunarodnog Dana djeteta: Medojević traži uvođenje besplatne užine u školi

Predsjednica Banke hrane Marina Medojević oglasila se povodom međunarodnog Dana djeteta, koji se obilježava danas, navodeći da bi se uvođenjem dječje kartice i besplatne užine u školama umanjilo siromašstvo djece u Crnoj Gori.

Foto: kodex.me

Kako je dodala, predlog Banke hrane je da država radi na formiranju dječije kartice tako što će za djecu vezati socijalne usluge i druge olakšice.

– Na taj način bi se izbjeglo zanemarivanje djece u porodici, kao i nenamjensko trošenje novca neodgovornih roditelja. U saradnji sa partnerima iz javnog i privatnog sektora, kao mjera sinergijskog djelovanja za poboljšanje statusa djece i njihovih porodica, država bi uključila sve raspoložive aktere društva ka ostvarenju cilja, a to je umanjenje siromaštva najmlađih- istakla je Medojević.

Dodaje da bi dječja kartica tako omogućila dječiji dodatak, obrok u Narodnoj kuhinji ili besplatne namirnice i higijenska sredstava.

– Dobili bi i potrebnu obuću i odjeću, besplatne usluge stomatologa, frizera i ostalih usluga koje dopronise zdravlju, edukaciji i uključivanju djece u kulturni, sportski i javni život. Djeca bi imala besplatne knjige, školski pribor, internet i ostala potrebna pomagala, do okončanja školovanja,kao i besplatan prevoz, ogrijev i besplatne kilovat sate u prostoru u kojem žive. Manja djeca bi imala besplatan vrtić i produžen boravak u školi. Djeca koja imaju karticu bi uz pomoć partnera države, imala besplatne časove stranog jezika i pomoć za ostale predmete u kojima postižu slabije rezultate. Kartica bi takođe omogućila i vraćanje djece u društveni i kulturni život, te bi mogli besplatno pohađati časove muzike, pjevanja, plesa i baviti se sportskim aktivnostima. Imali bi besplatne karte za pozorište, bioskop i sportska dešavanja, što bi sveukupno, predstavljalo svojevrsni društveni kosenzus svih aktera društva u borbi protiv siromaštva djece- navela je Medojević.

Ona je podsjetila da je siromaštvo u Crnoj Gori dobija dramatične razmjere, tako da se najmanje svako treće dijete nalazi u riziku od siromaštva.

– To stavlja traumatične posledice za čitav život. Djeci koja žive u riziku od siromaštva država mora pomoći. Siguran i dobro plaćen posao za roditelje i veća podrška za brigu o djeci je način, kao i materijalna i finansijska podrška. Materijalna podrška bi bila u vidu, odjeće, obroka i knjiga, kao i podrška u učenju kako bi im se omogućilo da završe školu, a finansijska preko dječijeg dodatka kojeg moraju imati sva djeca koja žive u nemaštini i to u iznosu koji prati njihove razvojne potrebe. Siromaštvo i socijalna isključenost djece ne smije čekati bolje dane, vrijeme je sad i odmah i ovdje- zaključila je Medojević.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad