Svijet

Povećava se broj poslanika u Evropskom parlamentu

Foto: canva stock

Umjesto sadašnjih 705, Evropski parlament će u narednom sazivu imati 720 poslanika, a 15 dodatnih mjesta podijeliće 12 država

Evropski savjet je u petak usvojio odluku o sastavu budućeg saziva Evropskog parlamenta, koji će u odnosu na sadašnji saziv imati 15 poslanika više.

Odlukom Evropskog savjeta određuje se broj poslanika koji će biti izabran u svakoj državi članici na izborima za Evropski parlament za period 2024 – 2029. godina.

Umjesto sadašnjih 705, Evropski parlament će u narednom sazivu imati 720 poslanika, a 15 dodatnih mjesta podijeliće 12 država.

Po dva dodatna poslanika dobiće Francuska, Španija i Holandija, a po jednog Austrija, Danska, Belgija, Poljska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Letonija.

Ova odluka omogućava državama članicama da donesu odgovarajuće mjere za organizovanje evropskih izbora, koji će biti održani između 6. i 9. juna naredne godine.

Broj poslanika u Evropskom parlamentu iz svake države članice EU približno je razmjeran broju stanovnika, pri čemu slijedi načelo opadajuće proporcionalnosti, pa nijedna država ne može imati manje od šest, ni više od 96 poslanika, a njihov ukupan broj ne može biti veći od 751.

Poslanici u Evropskom parlamentu svrstani su prema političkoj pripadnosti, a ne po državljanstvu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad