Identitet

Poturčeni Srbin i ktitor crkve u Hercegovini Osman-paša

Osman-paša Papović, poznat kao i Osman-paša Kazanac (rođ. Jakov Papović), rođen je u selu Kazanci, dijelu Stare Hercegovine, današnjem selu u opštini Gacko.

Foto: Vijesti.me

Osman-paša kazan rođen je 1620. u Kazancima kao Jakov Papović, od oca kneza Pavla Papovića. Kada je imao 13. godina Turci janjičari su ga odveli u Istanbul, gde je dobio ime Osman. Kako se pokazao kao vrlo bistar i hrabar Turci su ga školovali, a zbog zasluga u bici kod grada Kazanja sultan mu je dao zvanje paše, i tri dara — zemlju u Carigradu, dobrog konja i da bira pašaluk. On je izabrao rodnu Hercegovinu, gatački kadiluk, a po selu u kome je rođen prozvan je Osman-paša Kazanac.

Bio je valija u Damask ejaletu (1676–1678, 1683), Anadolijskom ejaletu (1678–1680), Egipatskom ejaletu (1680–1683), Dijarbekir ejaletu (1683), Bosanskom ejaletu (1684), Jegarskom ejaletu (1685). Učestvovao je u borbama za osvajanje Beča. Za vreme velikog turskog rata Osman-paša bio je paša Jegarskog pašaluka. Nakon što je zarobljen na putu, pogubljen je 1. avgusta 1687. godine, u tvrđavi u Jegri.

Paša je, takođe, sagradio izvor koji se nalazi na prostoru između crkve i džamije, a koji se naziva Pašin izvor ili Stubanj. Iza sebe je ostavio i nekoliko građevina u Anadoliji i Rumeliji i česmu kod svoje kuće u Stambolu.

Osman-paša Kazanac, poznat i kao (Osman-paša Hercegovac), bio je oženjen sa ćerkom Kara Mustafa-paše; sa kojom je imao više sinova.

Osman-paša Papović je ostavio mnoge zadužbine. U rodnim Kazancima je sagradio džamiju i crkvu.

O njemu je napisana i pesma pod nazivom “Osman paša” čiji tekst možete pronaći na Instagram stranici epska_poezija

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad