Politika

Potpisi Danilovića, Vuksanović Stanković i „Jodžira“ se provjeravaju u Tužilaštvu

Policija provjerava potpise podrške predsjedničkim kandidatima Draginji Vuksanović Stanković, Goranu Daniloviću i Jovanu Raduloviću Jodžiru po prijavama, dok se sumnjama da su neke partije zloupotrijebile podatke građana, uopšte ne bave jer to niko nije procesuirao, saznaju “Vijesti”.

Foto: Borba

Za Radulovića je više građana osporilo da su podržali njegovu kandidaturu, navodeći da su im potpisi falsifikovani, slično kao za Danilovića. Protiv kandidatkinje SDP-a podnijeta je prijava takođe zbog zloupotrebe podataka.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici “Vijestima” je juče saopšteno da je do sada formirano više predmeta po krivičnim prijavama zbog falsifikovanja potpisa podrške bilo kom od predsjedničkih kandidata. Prijave je, kako je odgovoreno iz ODT-a, podnijelo 38 osoba i Centar za demokratsku tranziciju u ime 54 građanina.

”Potpisi koji se provjeravaju ne odnose se samo na jednog od predsjedničkih kandidata”, odgovoreno je iz ODT-a.

Problem star godinama aktuelizovan je ponovo nakon što je Državna izborna komisija (DIK) prethodne sedmice pustila u rad aplikaciju, kojom građani mogu da provjere da li su podržali nečiju kandidaturu, nakon čega su uslijedile brojne žalbe za falsifikovanje i zloupotrebu ličnih podatka.

Ispostavilo se da su brojni građani u bazi DIK-a našli svoja imena, a neki od njih ispričali su za “Vijesti” kako sumnjaju da su zloupotrijebljeni jer su ranije potpisivali liste za neke partije i kandidate – ali ne i ovaj put.

Međutim, ukoliko sami ne podnesu prijave, direktno policiji ili preko nevladinih organizacija, na tome će i ostati. “Vijestima” je objašnjeno da DIK ne ulazi u provjeru mogućeg falsifikovanja potpisa. Njihovi predstavnici unose potpise birača u posebnu bazu, pri tom provjeravajući da li ima matičnog broja, da li su potpisi na posebnom obrascu, da li je potpisan birač i da li je eventualno on već podržao nekog drugog…

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša ranije je rekao da DIK prilikom provjere ne može cijeniti autentičnost potpisa, budući da ova radnja može biti predmet grafoloških tumačenja.

To je, kako podsjećaju u policiji, njihov i posao tužilaštva. Kada se pokrene postupak, policija po nalogu tužioca od DIK-a izuzima obrasce za svakog građanina. Zatim se to, takođe po nalogu tužioca, šalje Forenzičkom centru u Danilovgradu, koji ima odjeljenje za grafološko vještačenje, da provjeri rukopise.

Pošto taj postupak traje i mjesecima, izvjesno je da istraga neće biti okončana do predsjedničkih izbora, koji se održavaju u nedjelju. Time se neće osporavati učešće kandidata, kao ni prije pet godina kada je ODT Podgorica pokrenulo izviđaj takođe zbog sumnje u falsifikovane potpise. Kako je nedavno objavljeno, ona je tek obustavljena nakon zastare slučaja.

Državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je “Vijestima” da je specijalna tužiteljka kojoj je dodijeljen u rad predmet koji se odnosi na prijavu koju je podnijela Ujedinjena Crna Gora, zahtijevala od Specijalnog policijskog odjeljenja da prikupi obavještenja potrebna za donošenje dalje odluke.

”Politička partija Ujedinjena Crna Gora je, 3. marta ove godine, Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja”, naveo je Radonjić.

UCG je podnijela prijavu SDT-u vezano za navodno brisanje podataka, tvrdeći da je od potpisa podrške Daniloviću koje su dostavili DIK-u, brisano više od 316 listova, odnosno preko 2.000 glasova. Zato su naknadno morali da dostave 2.269 nedostajućih potpisa, kako bi Danilovićeva kandidatura bila potvrđena.

Danilović je kazao da su u DIK konstatovali da je “neka mašina ili čovjek hemijskim sastavom ili naređenjem brisao podatke čineći 316 kartica na kojima su potpisi nevalidnim”.

(Vijesti)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad