Svijet

Postignut dogovor da EU prestane da šalje otpad u siromašnije zemlje

Foto: canva stock

Poslanici i članice Evropske unije postigli su dogovor o izmjeni propisa EU o transportu otpada i okončanju slanja određenih vrsta otpada u treće zemlje koje ne mogu da ga pravilno obrade, saopštio je danas Evropski parlament.

„Izvoz određenog neopasnog otpada i mešavina neopasnog otpada (…) biće dozvoljen samo u zemlje koje nisu članice OECD-a koje se saglase i ispunjavaju kriterijume tretiranja takvog otpada na ekološki prihvatljiv način“, navodi se u saopštenju.

Evropski parlament je dodao da će se u obzir uzeti i poštovanje međunarodnih prava radnika.

Evropska komisija je 2021. godine predložila izmjenu pravila EU o slanju otpada kojim bi se članicama otežalo da svoje smeće istovaruju u siromašnije zemlje.

„EU će konačno preuzeti odgovornost za svoj plastični otpad tako što će zabraniti njegov izvoz u zemlje koje nisu članice OECD-a“, izjavila je danska poslanica Pernil Vajs (Pernille Weiss) u saopštenju.

Članice EU moraće da prestanu da šalju plastični otpad u siromašnije zemlje u roku od dvije i po godine od stupanja zakona na snagu, saopštio je parlament, dodajući da će pravila za izvoz plastičnog otpada u zemlje unutar OECD-a – grupu koja okuplja industrijski razvijene i bogate zemlje – biti takođe biti pooštrena.

Prethodnih godina, oko polovina izvoza otpada iz EU išla je u zemlje koje nisu članice OECD-a sa labavijim pravilima upravljanja otpadom nego u EU, čime se praktično zagađenje iz EU slalo u inostranstvo.

(Reuters)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad