Srbija

Postavljene montažne ekspoziture Poštanske štedionice u blizini Jarinja, Brnjaka, Končulja i Merdara

Foto: Kurir

Banka Poštanska štedionica je tokom vikenda postavila četiri montažne ekspoziture u neposrednoj blizini prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare (na prostoru centralne Srbije), kako bi svojim klijentima sa Kosmeta omogućila kontinuitet u isplatama novčane gotovine, ali i obezbedila što bliži pristup blagajnama, bankomatima, kao i ostalim bankarskim uslugama, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Montažne ekspoziture postavljene su na najbližim mogućim lokacijama od prelaza, s obzirom da je takvo tehničko rešenje u datim okolnostima bilo jedino izvodljivo, a na raspolaganju će građanima biti svakog radnog dana i subotom od 9 do 17 časova.

Banka Poštanska štedionica na ovaj korak se odlučila, kako je navedeno u saopštenju, usled jednostranih i protivpravnih poteza Aljbina Kurtija koji je od 1. februara ove godine zabranio upotrebu dinara i platni promet Srbije na KiM.

“Srbi su onemogućeni da u svojim matičnim ekspoziturama na prostoru pokrajine podižu svoje plate, penzije, socijalna i sva druga davanja koja im uplaćuje država Srbija, a koja su im neophodna za život i rad. U proteklih mesec dana, dva puta je od strane Prištine zabranjen ulaz dinarske valute na Kosovo i Metohiju, zbog čega su Srbi bili primorani, da zbog nestašice dinara, putuju čak i više stotina kilometara do najbližih ekspozitura u centralnoj Srbiji, troše značajna sredstva na put, odsustvuju sa posla, ali i da se suočavaju sa brojnim drugim problemima”, navodi se u saopštenju.

Klijenti Poštanske štedionice obaveštavaju se da u novoformiranim ekspoziturama mogu da obave sve bankarske poslove: isplate plata, penzija, socijalnih novčanih pomoći i ostalih primanja, zatim uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu, kao i druge bankarske poslove koji se inače redovno obavljaju u svim drugim ekspoziturama banke.

U svakoj montažnoj ekspozituri uvek će biti na raspolaganju po dvoje zaposlenih bankarskih radnika.

Svaki objekat opremljen je i bankomatom Poštanske štedionice koji je u funkciji 24 časa, sedam dana u nedelji, za podizanje sredstava sa dinarskih računa klijenta.

Banka je kao podršku građanima poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će u skladu sa potrebama građana biti dostupne na ovim lokacijama.

“Srbi koji su pogođeni ovim Kurtijevim antisrpskim merama, neće morati da putuju do ekspozitura u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vranju… kako bi podigli svoja primanja, već će sve svoje prinadležnosti moći da obave u neposrednoj blizini administrativnih prelaza”, navodi se u saopštenju.

Postojeće ekspoziture Banke Poštanska štedionica koje se nalaze na severu Kosmeta ostaju aktivne.

Postavljanjem ekspozitura u blizini administrativnih prelaza, u postojećim teškim uslovima za Srbe sa KiM, omogućen je koliko-toliko lakši pristup isplati dinara, bar u logističkom smislu.

To tehničko rešenje je naravno samo privremenog karaktera, sve dok se ne uspostavi normalno funkcionisanje platnog prometa u srpskim sredinama na KiM.

“Beograd sve vreme odlučno insistira i neprestano traga za pronalaženjem održivog rešenja u vezi sa nastavkom funkcionisanja platnog prometa Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije, kako bi se urgentno rešio ovaj egzistencijalni problem koji pogađa 100.000 Srba na KiM”, poručuje se u saopštenju vladine kancelarije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad