Svijet

Posle Pridnjestrovlja i Gagauzija zatražila zaštitu od Putina

Foto: ZdG.md

Moldavsko rukovodstvo krši prava proruskog stanovništva

Guvernerka moldavskog regiona Gagauzija Evgenija Gutul, drugi je regionalni lider ove države koji je zatražo zaštitu od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pridnjestrovlje tražilo od Rusije pomoć zbog moldavske ekonomske blokade
Pridnjestrovlje tražilo od Rusije pomoć zbog moldavske ekonomske blokade
Ona je na sastanku sa predsednikom ruskog Senata u Moskvi Valentinom Matvijenko, proevropsko rukovodstvo Moldavije optužila za ugnjetavanje proruskog stanovništva tog regiona.

Gagauzijska guvernerka požalila se Rusima, nakon što je, Pridnjestrivlje ranije ove sedmice takođe zatražilo od Putinove vlade da sprovede mere za njihovu odbranu.

“Želimo da nastavimo da dobijamo podršku od Ruske Federacije”, rekla je Gutul prema pisanju “Njuzvik”, navodno je Gutul tražeći i uspostavljanje direktnih avio-linija između Gagauzije i Rusije.

Da je Rusija spremna da pruži pomoć Gagauziji, potvrdila je Matvijenko.

“Postoji autonomni teritorijalni entitet Gagauzije, koji brine o svojim građanima, koji želi da se razvija, koji želi da poboljša nivo blagostanja svojih građana. I ako su lideri Gagauzije posvećeni tome, želim da ponovo kažem da ćemo mi, kao Komora regiona, pružiti svu moguću pomoć i ojačati i proširiti naše veze. Niko ne može da zaustavi ni nas ni vas”, rekla je Matvijenko.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad