Politika

Poslanici usvojili budžet za 2024. godinu, Evropa sad 2 i dalje enigma

Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore usvojila je Budžet za 2024. godinu.

Glasalo je 65 poslanika, od čega 46 „za“, 18 protiv i jedan uzdržan.

Projektovani budžet od 3,4 milijarde eura, povećanje minimalnih penzija na nivo minimalne plate od 1.januara i nastavak gradnje druge dionice autoputa – to su okosnice budžeta za narednu godinu, saopštila je Vlada Crne Gore 11.decembra.

„Budžet je fiskalno odgovoran i održiv, svi tekući rashodi će se pokrivati tekućim prihodima, a zaduženje će se koristiti samo samo za stare dugove i kapitalni budžet „, rekao je premijer Milojko Spajić.

Vlada je projektovala zaduženje od 650 miliona eura, od čega će 110 miliona pozamiti na domaćem tržištu po kampatnoj stopi od 6,5 posto.

Najavljeno je da će od 1.januara minimalna penzija za 74.000 penzionera biti izjednačena sa minimalnom platom od 450 eura.

„To povećanje će se finansirati iz tekućih prihoda, a nijedan euro za to neće doći iz zaduženja, prodaje Elektroprivrede ili povećanje stope PDV-a, što su sve lažne priče“, rekao je Spajić.

Ranija najava Vlade da će povećati samo minimalne penzije za više od 50 odsto je izazvala nezadovoljstvo ostalih penzionera koji kažu da je riječ o diskriminaciji i degradaciji onih koji su radili duže i ulagali više u penzioni fond.

Na pitanje novinara kada će se povećati prosječna plata, što je bilo jedno od predizbornih obećanja Spajićevog Pokreta Evropa sad (PES), premijer nije odgovorio.

Tokom izborne kampanje u junu ove godine, Spajić je najavljivao prosječanu platu od 1.000 eura, minimalnu 700, uvećanje minimalne penzije na 450 eura godinu nakon formiranja njegove Vlade.

Kapitalni budžet za narednu godinu biće veći za 40 miliona od ovogodišnjeg i iznosiće 240 miliona, rekao je Spajić.

On je najavio da će se naredne godine nastaviti izgradnja autoputa, drugom dionicom od Mateševa do Andrijevica, za što je predviđeno 90 miliona.

Ministar finansija Novica Vuković je kazao da će se Vlada zadužiti oko 650 miliona, po kamati od 6,5 odsto, na period od tri do pet godina.

„Taj novac će se trošiti samo na otplatu starih dugova i razvojne projekte“, rekao je Vuković, i dodao da naredne godine na naplatu stiže dug od oko pola milijarde.

Među naslijeđenim obavezama je naveo veći fond bruto zarada zaposlenih od 40 miliona eura, jer je, prema njegovim riječima, u resorima Vlade oko 1.000 novozaposlenih.

Budžetom se procjenjuje da će dug države naredne godine biti 63 odsto BDP-a, naveo je ministar.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad