Republika Srpska

Poslanici Evropskog parlamenta: Dodiku prijete sankcijama ako “radikalno ne promijeni kurs”

Poslanici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu osudili su, kako su naveli, ”opasne aktivnosti na podjelama” srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i pozvali EU da slijedi primjer SAD i uvede sankcije Dodiku ukoliko “radikalno ne promijeni kurs”.

Dodik
Foto: Borba

-Mi, poslanici u Evropskom parlamentu, oštro osuđujemo opasne aktivnosti na podjelama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorda Dodika koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma- navodi se u zajedničkom saopštenju.

Poslanci Evropske narodne partije, Socijalisti i Demokrate, Liberali i Zeleni pozvali su na temeljno preispitivanje i moguće zamrzavanje svih projekata i pomoći koje finansira EU „za i unutar Republike Srpske“, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje iz IPA III.

Evropski poslanici pozivaju na slobodne i pošteni izbore u BiH koji bi trebalo da se održe u oktobru 2022. godine i pružaju punu podršku mandatu Viskog predstavnika u BiH, koga, kako kažu, odlučno brane od javnih napada od strane Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

-Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU- zaključuje se u zajedničkom saopštenju poslaničkih grupa EP.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad