Vijesti

Portugalski predsjednik odbio da potpiše zakon o eutanaziji

Predsjednik Portugalije, Marselo Rebelo de Souza stavio je veto na zakon koji je prošao u parlamentu, a kojim se legalizuje eutanazija, jer su, kako ocjenjuje, uslovi za dozvolu za medicinski asistiranu smrt nejasni i, moguće – isuviše radikalan.

Foto: Wikipedia

Poslanici mogu da nadglasaju predsjednički veto ili da isprave sporne klauzule, ali će imati vremena za debatu o ovom pitanju do izbora zakazanih za 30. januar, prenio je “Politiko”.

– Ovaj zakon, u jednoj klauzuli navodi da dozvola za predviđenu smrt treba da ima u sebi “fatalnu bolest”, ali se u drugoj klauzuli, širi na “neizlječivu bolest”, čak iako nije fatalna, već samo ozbiljna – poručio je De Souza.

On je postavio pitanje da li zakon, ukoliko se eutanazija legalizuje za bolest koja nije fatalna, predstavlja stav koji je radikalniji i drastičniji u odnosu na dominantan stav portugalskog društva.

Parlament je 5. novembra izglasao taj zakon, sa 138 glasova za i 84 protiv, čime bi se Portugalija pridružila pojedinim zemljama koje su legalizovale eutanaziju, uključujući i Španiju, koja je uvela sličan zakon u junu.

Predsjednikov potez je izazvao gnjev kod poslanika koji su podržali zakon. Ovo je drugi put da je De Souza blokirao pokušaje parlamenta da se legalizuje eutanazija, dodaje “Politiko”. Eutanazija može biti nevoljna, dok je medicinski potpomognuto samoubistvo uvijek voljno.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad