Srbija

Porijeklo krsta sa četiri S

Najznačajnije duhovne i kulturne vrijednosti srpski narod je naslijedio od Istočnog rimskog carstva, pa tako i heraldiku, što ćemo ovaj put vidjeti na primjeru znaka 4S koji se i danas nalazi na zastavi Srpske pravoslavne crkve

Grb Istočnog rimskog Carstva
Foto: Sedmica.me

Na grbu Istočnog rimskog carstva nalazila su se četiri grčka slova beta (vidi sliku!). Smatra se da su četiri beta – akronim od motoa dinastije Paleolog, tj. motoa Istočnog rimskog carstva: Bazileus Bazileom Bazilenom Bazilenovius, sa značenjem Car Careva Caruje nad Carevima. Ovdje se misli na Isusa Hrista, cara nebeskog, koji caruje nad svim carevima svijeta.

Po uzoru na vizantijski grb sa četiri beta, srpski grb je napravio Stefan Lazarević, nakon što je postao vizantijski despot 1402. godine. Još prije njega, nosili su ga, na svom grbu, plemići dinastije Mrnjavčević.

Slovo sa grba je tokom 17. i 18. vijeka protumačeno kao ognjilo tj. ocilo, i to od strane zapadnih stručnjaka čije heraldike ne poznaju upotrebu slova kao heraldičkih elemenata.

Četiri ognjila, ili četiri ocila, preuzeo je Miloš Obrenović 1838. godine za Kneževinu Srbiju, prilikom obnavljanja srpske državnosti.

Vremenom je i ovaj simbol postao akronim, označavajući moto srpskog naroda: Samo Sloga Srbina Spasava!

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad