Politika

Poražena Džonsonova stranka

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona izgubila je jedno od sigurnih poslaničkih mjesta u parlamentu, nakon iznenadnog lokalnog izbornog poraza u jednoj oblasti, što se tumači kao izraz nezadovoljstva birača britanskim liderom, uzdrmanog brojnim skandalima, prenosi Blic.rs.

Boris
Foto: Borba

Kandidatkinja centrističke stranke Liberalne demokrate, Helen Morgan, osvojila je parlamentarno mjesto u Sjevernom Šropširu, koje je konzervativna većinu imala od 2019. godine, prenosi agencija AP.

– Ljudi Sjevernog Šropšira govorili u ime britanskog naroda. Oni su glasno i jasno rekli: “Borise, žurka je gotova” – poručila je Morgan u pobjedničkom govoru.

– Naša zemlja vapi za vođstvom. Gospodine Džonson, vi niste lider – naglasila je Morgan.

Glasanje za oblast Sjeverni Šropšir, jedno od 650 mjesta u britanskom parlamentu, raspisano je van redovnog izbornog ciklusa, jer je aktuelni konzervativac podnio ostavku nakon što je utvrđeno da je prekršio parlamentarna pravila o lobiranju.

Konzervativci su pobjedili na svim prethodnim izborima u uglavnom ruralnim područjima centralne Engleske, otkako je ta izborna jedinica stvorena u svom sadašnjem obliku 1983. godine.

Najnoviji zaokret dolazi u trenutku kada se Džonson suočava sa kritikama na nekoliko frontova, uključujući i osudama zbog izvještaja o zabavama koje je njegovo osoblje organizovalo prošlog Božića kada je zemlja bila u izolaciji.

Ankete javnog mnjenja širom zemlje pokazuju da konzervativci zaostaju za svojim glavnim rivalima, Laburističkom partijom.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad