Društvo

Popis ide po planu, niko ne odbija popisivače

Foto: Borba

Popis u Crnoj Gori odvija se nesmetano i tim procesom su očigledno zadovoljni i političari, od kojih su ga neki dugo osporavali, i Monstat, koji ga sprovodi, piše Dan.

– Kroz Agendu 2030 i uz sprovođenje razvojnih politika, važno je da se dobiju kvalitetni podaci popisa stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je u toku – kazao je premijer Milojko Spajić.

On se sastao sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom, sa kojom je razgovarao o nastavku jačanja saradnje prema zajedničkom cilju – ispunjavanju Agende 2030, dostizanju ciljeva održivog razvoja i ubrzanju završetka procesa evropske integracije.

– Drago nam je da smo nakon mjesec dana pregovora došli do rješenja u kome su svi zadovoljni. Sam proces otvara prostor da u ambijentu saradnje i međusobnog uvažavanja možemo donositi i druge važne odluke za našu zemlju – ocijenio je premijer.

Zadovoljstvo dosdašnjim tokom popisa iskazale su i skoro sve političke partije, a iz Monstata kažu da od 3. decembra, kada je počeo popis u Crnoj Gori, nemaju saznjanja da građani ne dozvoljavaju da budu popisani.

Monstat je saopštio da će se od 100 do 500 eura kazniti za prekršaj osoba ako zloupotrijebi postupak popisivanja i prisustvo popisivača na način što snima ili fotografiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike, ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija.

Kazne i za popisivače
U Monstatu podsjećaju da su Zakonom o popisu propisane i kaznene odredbe za popisivače, instruktore i kontrolore.

– Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 eura kazniće se za prekršaj popisivač, instruktor, kontrolor i drugo lice koje vrši poslove u vezi s popisom ako blagovremeno i na propisan način ne vrši poslove u vezi sa popisom. S tim u vezi, sve nepravilnosti koje se odnose na postupanje suprotno Uputstvu za popisivanje podliježu pokretanju prekršajnog postupka. U tom smislu, upitnici se popunjavaju isključivo hemijskom olovkom, po pravilu dobijenom od strane Uprave za statistiku. Upotreba bilo kojih drugih olovaka, posebno „piši-briši“, kažnjivo je shodno pomenutom članu zakona. Osnovni cilj popisa jeste da se utvrdi tačan broj lica koja žive i koriste infrastrukturu nekog geografskog područja – kažu iz Monstata.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad