Politika

Ponuda koja se ne smije odbiti: Platforma DF-a dobra osnova za prekid statusa quo i izlazak iz političke krize

Platforma DF o izboru nove vlade i izlasku iz političke krize objavljena je prije dva dana i predstavlja dobar okvir za konačno resetovanje odnosa u redovima parlamentarne većine, za prekid neizdrživog statusa kvo koji već predugo teško opterećuje kompletno društvo.

Foto: Kurir

Reformski proces je zakočen, gotovo sve ključne državne institucije su u v.d stanju, budžet kao temeljni akt izvršne vlasti visi i nema podršku većine, a njegovo neusvajanje u svakom demokratskom društvu predstavlja pad same Vlade.

DF je u samom uvodu Platforme iznio svoje viđenje učinka Krivokapićevog kabineta u ovih godinu dana, jasno iskazujući nezadovoljstvo njegovim rezultatima. Njihov tvrd stav vezan za izbor nove vlade ima razumijevanja kod njihovih pristalica i glasača, koji su s razlogom nezadovoljni i osjećaju se prevarenim, a posebno kada se ima u vidu ponašanje i isključiv odnos premijera koji je čak bio i nosilac njihove izborne liste.

”Prekinuta je organska veza između građana – birača i vlasti. Vlada nije odgovorna parlamentu i biračima. To je dovelo do paralize političkog sistema u zemlji koji ne može da obavlja svoje ustavne funkcije.’’, tvrdi DF u tekstu svoje Platforme.

Demokrate su ponovile svoj stav da će prihvatiti sve ono što podrazumijeva trajanje Vlade do 2024. godine, što su današnjim saopštenjem i potvrdili iz DF.

“Da ne bi bilo zabune, stav Demokratskog fronta o izboru nove Vlade podrazumijeva njeno trajanje do 2024. godine. Podsjećanja radi, naš politički savez je bio pristao i na rekonstrukciju postojeće Vlade koju je podržavalo 38 poslanika parlamentarne većine, ali tri poslanika URE nisu pristajali na takvo rešenje”, saopštili su iz Demokratskog fronta.

”Pošto je više nego jasno da poslije godinu dana od konstituisanja nove vlasti nije ostvaren ni ozbiljniji početak novog vrijednosno – funkcionalanog sistema obećanog građanima na izborima, DEMOS ostaje na pozicijama da su neophodne hitne, osmišljene i javno odgovorne promjene u sistemu funkcionisanja vlasti”, saopštili su iz stranke Miodraga Lekića.

DEMOS podržava politički dogovor za izlazak iz krize “čija dubina ne samo da kontinuirano iznevjerava očekivanja građana, već sve češće  prozvodi političke poklone nosiocima prethodnog kriminalizovanog  i korumpiranog režima”.

”Puna konsolidacija vlasti koja podrazumijeva i formiranje nove vlade, ovoga puta ne improvizovano i na misterioznim mjestima kao prije godinu dana, već transparentno  prema modelima zapadnih parlamentarnih demokratija – jeste imperativ trenutka”.

Lider URA nastavlja sa neobjašnjivim netolerantnim odnosom, odbijajući svaku akciju DF, Demokrata, DEMOSA, SNP i svih ostalih kolega iz demokratskih snaga koji su saglasni u jednom: ovako više ne može i ne vodi nikuda. Promjene su ne samo nužne nego i spasonosne za krhki proces demokratizacije.

Vjerujemo da će, ipak, preovladati želja i svijest o opštem dobru, a građani željni pravde, boljeg života i napretka to očekuju od svih političkih aktera.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad