Svijet

Pomorske vježbe: Šest ruskih vojnih brodova na putu ka Crnom moru

Šest ruskih ratnih brodova na putu je ka Crnom moru kako bi učestvovali u pomorskim vježbama, citirala je novinska agencija Interfax rusko ministarstvo odbrane koje navodi da se radi o unaprijed planiranom premještanju vojnih resursa.

Vježbe
Foto: Borba

Rusija je najavila prošlog mjeseca da će njihova mornarica u januaru i februaru učestvovati u sveobuhvatnim vježbama koje će uključivati sve njezine flote od Pacifika do Atlantika. Vježbe mornarice su posljednja demonstracija snaga u naletu vojne aktivnosti usred krize između Rusije i Ukrajine.

Šest brodova bi trebalo proći kroz turski tjesnac do Crnog mora u utorak i srijedu, rekli su turski izvori.

Plovila uključuju Koroljev, Minsk i Kalinjingrad koji će u utorak ploviti Bosforom, dok se Photr Morgunov, Georgij Pobedonosets i Olengorski Gornjak očekuju u srijedu.

Rusija je u blizini ukrajinske granice skupila više od 100.000 vojnika, poriču da planiraju invaziju, ali traže sigurnosne garancije, uključujući obećanje da neće biti raspoređivanja projektila u blizini njihove granice. Pored toga, traže da se zabrani Ukrajini da se ikada pridruži NATO-u.

Pravno, Turska, članica NATO-a mogla bi zatvoriti tjesnac za tranzit ako Rusija poduzme vojnu aktivnost protiv Ukrajine.

“Turska je ovlašćena da zatvori tjesnac za sve strane ratne brodove u vrijeme rata ili kada joj prijeti agresija. Također, ovlaštena je odbiti tranzit za trgovačke brodove koji pripadaju zemljama koje su u ratu sa Turskom”, rekao je Joruk Isik, geopolitički analitičar iz Istanbula.

Turska, koja dijeli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru rekla je da bi bilo kakav vojni sukob bio neprihvatljiv i poručila Moskvi da bi bilo kakva invazija bila nerazumna.

Međutim predsjednik Turske Erdogan također je ponudio da posreduje u sporu između Moskve i Kijeva. Ankara ima srdačne odnose sa obje zemlje, iako Erdogan kaže da će učiniti sve što je potrebno kao članica NATO-a u slučaju ruske invazije.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da će naredni dani biti ključni u krizi oko Ukrajine. Putin je sugerirao da je postignut određen napredak u pregovorima.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad