Srbija

Pomoć srpskim vinarima na KiM: Deset porodica iz Velike Hoče dobilo najsavremeniju opremu

Deset porodičnih vinarija iz Velike Hoče dobilo je, zahvaljujući sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, savremenu opremu za početak ili razvoj proizvodnje vina, kako bi obezbedili jačanje svojih proizvodnih ekonomija i dodatno podstakli razvoj tog vinogradarskog kraja.

Foto: Kancelarija za KiM

Vinari su dobili muljače za grožđe, inoks bačve, barik burad, kazane, pumpe za istakanje vina i ostalu vrednu mehanizaciju, zahvaljujući kojoj će sebi obezbediti egzistenciju, u velikoj meri olakšati posao i proširiti proizvodnju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Korisnike podsticajnih sredstava obišle su i predstavnice Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede, kako bi se i na terenu uverile u održivost projekata.

Ivica Nakalamić se do sada bavio samo proizvodnjom rakije, a sada je dobio opremu i za proizvodnju vina.

„Veliko hvala Kancelariji za Kosovo i Metohiji na ovoj pomoći, sada ćemo moći da proširimo proizvodnju i započnemo proizvodnju vina“, izjavio je Nakalamić.

Istovremeno, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u okviru konkursa za subvenciju privrede dodelila štampač za tekstil Nemanji Gogiću i laser za sečenje i graviranje Saneli Mihajlović koji će uz ovu opremu izrađivati suvenire i druge promotivne materijale, dok je Vitomir Garić dobio podsticaj za ribnjak koji poseduje.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Veselin Kočanović, naveo da je u okviru ovog programa ukupno 15 privrednika i poljoprivrednika dobilo subvencije za razvoj proizvodnje i da će Kancelarija i u budućnosti pomagati Srbe u ovoj enklavi koji žive u specifičnom okruženju.

On je napomenuo da je važno da naš narod pokazuje inicijativu za razvoj porodičnog poslovanja, a da je kancelarija tu da podrži i pomogne svaki kvalitetan projekat.

„Svesni smo da je život naših ljudi u Velikoj Hoči specifičan, imajući u vidu okruženje u kome žive, ali ove subvencije upravo govore da država Srbija misli na njih i pomaže da osiguraju svoju egzistenciju i ostanu da žive u ovom kraju. Sigurni smo da će savremena mehanizacija omogućiti našim ljudima da prošire proizvodne kapacitete i ojačaju konkurentnost“, poručio je Kočanović.

Odbrana.info

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad