Politika

Pojedini neće mirno spavati: Vlada dala zeleno svijetlo na Zakon o porijeklu imovine, Skupština na potezu

Vlada je upravo dala pozitivno mišljenje na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

„Dobili smo mišljenje da je ovaj zakon u potpunosti u skladu s pravnim tekovinama EU“, kazao je ministar pravde Marko Kovač.

Kovač je kazao da je predviđeno je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50.000 eura, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti SDT-a.

„Cilj je bio da targetira nezakonitu imovinu, koja je proistekla iz djelovanja kriminalnih organizacija iz oblasti visoke korupcije. Radi se o djelima iz oblasti organizovanog kriminala. Target je bila nezakonita imovinska korist. Ono što je naša agenda je da se uhvatimo u koštac s kriminalnim organizacijama. Crna Gora mora da započne snažnu borbu protiv organizovanog kriminala“, istakao je Kovač.

Dodaje da su otvoreni da uvaže određene sugestije, kako bi tekst zakona bio efektniji.

„Ovim su stvorene mnogo bolje pretpostavke za suzbijanje kriminala. Postoje sumnje u pogledu kapaciteta naših državnih organa, oni se moraju jačati, a moramo jačati i funkciju zaštitnika imovinsko-pravnih interesa. Ovo je zaokruživanje priče koju je započela protekla Vlada“, naveo je Kovač.

Abazović je kazao da smo dobili dobro zakonsko rješenje.

„Moj je prijedlog da se za ovaj prijedlog Zakona zakaže posebna sjednica, to ovo zakonsko rješenje zaslužuje. Treba građani da znaju kako neko ko je državni službenik može sa šest miliona eura da garantuje kauciju“, istakao je Abazović.

Joković: Neka svi vide da ova Vlada ima karakter, pa makar u tehničkom mandatu

Joković je kazao da je saglasan i da bi članovi Vlade trebali da prisustvuju toj sjednici.

„Da svi vide da ova Vlada ima karakter, pa makar i u tehničkom mandatu. Najviše ću se radovati kad se ovaj zakon bude primjenjivao, ni po babu ni po stričevima“, kazao je Joković.

Dodaje da oni završavaju ono što su obećali i da su ponosni.

Adžić: Ovaj Zakon je za neke noćna mora

Adžić je zahvalio Kovaču.

„Zakon koji smo dugo čekali, mehanizam koji nam je nedostajao da se do kraja izborimo s kriminalom i korupcijom. Svi znamo koliko je opstrukcija bilo i koliko smo trud uložili. Ovaj zakon je za pojedine noćna mora“, kazao je Adžić.

Potreban je, kako dodaje, pravedan odnos prema svima koji su se bavili kriminalnim aktivnostima.

„Anti mafia zakon je najznačajniji koji će ova Vlada predložiti, ovo je istorijski ushjeh, mnogo se radujem“, poručio je Adžić.

Miljanić: Ovo je mrtvački kovčeg mafije

Miljanić je naveo da je ovaj zakon „mrtvački kovčeg mafije“.

„Nama je ovaj zakon bio potreban kao hljeb. Ova Vlada će imati čast, zahvaljujući timu ministra pravde, da predloži Parlamentu ovaj zakon. Nemam sumnju da će biti usvojen“, kazao je Miljanić.

Kako dodaje, džaba je bila borba protiv kriminala i velike akcije hapšenja, kad nijesmo imali zakon kojim se udara na finansijsku moć kriminalnih struktura.

„Sve do momenta dok se ne takne u kriminalnu moć, teško možemo da se odupremo toj pošasti“, dodaje Miljanić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad