Politika

Pogledajte koji su DPS funkcioneri postavljeni na vodeća mjesta u ovoj Vladi

Foto: Borba

Istorijska pobjeda od  30. avgusta 2020. godine, izgleda da je bila i posljednja pobjeda narodne volje.

Sve što je uslijedilo nakon toga, a o čemu smo nebrojeno puta do sada pisali, nažalost, nije nas uvjerilo da je Crna Gora zauzela onaj politički kurs koji je očekivao narod.

Nedostaju investicije i nova radna mjesta, kao i odlučnija borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali, ono najvažnije – prisustvo stranog uticaja na momente je i izraženije nego u vremenu Đukanovićeve autokratije.

Danas, kada je prošlo 100 dana od formiranja 44. Vlade Crne Gore, i kada su se stekli uslovi da se, po starom političkom pravilu, iznesu i prvi generalni osvrti na kvalitet rada predstavnika izvršne vlasti, pozabavićemo se ponajviše onom temom o kojoj se uveliko priča, a to je „reciklaža“ doskorašnjih DPS funkcionera na vodeća mjesta u državi Crnoj Gori.

Napominjeno, portal IN4S, kao aktivni sudionik svih društveno-političkih procesa koji su uslijedili nakon detronizacije DPS-a i Mila Đukanovića, i kao medijski fenomen koji je dao nemjerljiv doprinos razobiličavanju jedne višedecenijske nedemokratske vladavine, nema nikakvu ambiciju, niti potrebu, a ponajmanje zadatak, da isključivo kritikuje aktuelnu Vladu Crne Gore. Međutim, kako naša misija podrazumijeva nepristrasnost u izvještavanju i beskompromisnost u borbi za pravdu i istinu, ne možemo ustuknuti pred svim devijacijama koje se javljaju uprkos i u inat volji ovog naroda.

Naravno, nemoguće je izostaviti i pozitivne strane u dosadašnjem trajanju ove Vlade, poput organizacije i sprovođenja popisa stanovništva, povećanja minimalne penzije, te konkretnim pomacima u konstituisanju pravosudnog sistema, ali, kao što smo i nagovijestili – vraćanje DPS funkcionera na rukovodeće pozicije u institucijama sistema predstavlja nešto vrijeđa izbornu volju građana Crne Gore i obesmišljava samu demokratiju u državi.

S tim u vezi, istraživački tim IN4S-a vam donosi spisak „recikliranih“ DPS funkcionera:

Vesna Brajović – vršiteljka dužnosti sekretarke Ministarstva energetike i rudarstva, na tu funkciju imenovana 20. decembra 2023. godine. U vrijeme Vlade Dritana Abazovića postavljena je za v.d. pomoćnika direktora Uprave prihoda i carina. U periodu 2016-2020. godine obavljala je funkciju sekretara MUP-a, kada je bila desna ruka tadašnjeg ministra Mevludina Nuhodžića. Kako naš izvor iz policije tvrdi, Brajovićka je rodbinski povezana i sa dr Vesnom Miranović, visokom funkcionerkom DPS-a i suprugom Momčila Miranovića. Riječ je o bračnom paru koje u svom vlasništvu posjeduje firmu „Dekar“ koja je dobila koncesije za tri male hidroelektrane. Takođe, saznajemo da je Brajović u rodbinskim vezama i sa Minom Brajović, šeficom Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori.

Dragutin Đeković – izabran je nedavno za v.d. generalnog direktora Direktorata za kapitalne, međunarodne i projekte iz fondova EU u Ministarstvu pravde. Đeković je prethodnih godina, za vrijeme vladavine DPS-a, obavljao visoke javne funkcije u Glavnom gradu. Od 2014. do 2019. godine obavljao je funkciju menadžera Glavnog grada, a potom i funkciju izvršnog direktora Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.
Interesantno, Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada ima samo direktora Dragutina Đekovića, ali ne i zaposlene.

Dragutin Đeković

Riječ je o pravom  „privrednom čudu“ koje je osnovano u aprilu prošle godine. Đeković je za v.d. direktora postavljen u maju, a u decembru mu je potvrđen četvorogodišnji mandat izvršnog direktora. On je, inače, bio menadžer Glavnog grada u vrijeme kada je gradonačelnik bio Slavoljub Stijepović. Učestvovao je u sprovođenju više vrijednih tendera – između ostalog u zamjeni rasvjete u Podgorici.

*Bračni par Vujović – Snežana i Darko, postavljeni krajem 2023.godine za šeficu kabineta ministra MUP-a, odnosno na poziciju načelnika Unutrašnje kontrole. Riječ je o osobama sa krajnje upitnim diplomama. Diplomirali su u poznim godinama – ona u Prištini, a on u Novom Sadu. Snežana Vujović je u bliskim rodbinskim vezama sa Migom Stijepovićem koji je i zaposlio u MUP-u 1999. godine.

U njenoj zvaničnoj biografiji koja je objavljena na portalu Vlade Crne Gore stoji da je 2017. godine postala Viša policijska inspektorka 1. klase, šefica Grupe za potrage, suzbijanje maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici;
Rukovoditeljka je Operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, te predsjednica Disciplinske komisije MUP-a od septembra 2021. godine. Osim toga, bila je članica radnih tijela za donošenje, izmjene i dopune zakona i drugih propisa u oblasti nasilja u porodici i maloljetničke delinkvencije. Pohađala je veliki broj obuka i seminara u zemlji i inostranstvu, sa posebnim fokusom na zaštitu od nasilja, rodnu ravnopravnost, jačanje integriteta, te poštovanje ljudskih prava. S druge strane, Darko Vujović  je od 2006. do 2018. godine obavljao poziciju zamjenika rukovodioca i kasnije načelnika Jedinice za zaštitu svjedoka.

Od 2018. do 2021. godine radio je kao pomoćnik direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, a od 2021. godine obavljao je dužnost glavnog inspektora – savjetnika za bezbjednost ministra unutrašnjih poslova za vrijeme mandata Sergeja Sekulovića i Filipa Adžića.

Bojana Bošković se nalazi na javnim funkcijama od 2011. godine. Bila je generalna direktorica u Ministarstvu finansija, i to za vrijeme DPS vladavine kod ministara finansija: Milorada Katnića, Radoja Žugića i Darka Radunovića, a zatim i za vrijeme ministra Milojka Spajića, ali i sada za vrijeme mandata Novice Vukovića. Inače, Bojana Bošković je sestra od strica Predraga Boškovića, odnosno sestra od tetke Raška Konjevića.

Bojana Bošković

Bojan Paunović, Dragan Darmanović i Snežana Mugoša su lica koja su obavljala funkcije generalnih direktora za vrijeme DPS vlasti u Ministarstvu finansija. Interesantno, na istim funkcijama su i u sadašnjoj Vladi.

Jelena Jovetić je, takođe, generalna direktorica u Ministarstvu finansija. Riječ je o istaknutoj DPS aktivistkinji, još od Savjeta mladih. U glavni odbor DPS-a izabrana je u januaru 2021. godine.

* Njen suprug, Goran Jovetić, takođe je bio javni funkcioner u vrijeme bivšeg režima Mila Đukanovića, samo kao funkcioner SD-a Ivana Brajovića, kada je obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu javne uprave kod resorne ministarke Suzane Pribilović. U ovoj Vladi imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja kod ministra Nika Đeljošaja.

Goran Jovetić

Marina Izgarević je obavljala funkciju generalne direktorice u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Kao i Jelena Jovetić, aktivno je učestvovala u organima DPS-a. Široj javnosti postala je poznata kada je ispred opštinskog odbora DPS-a Nikšić, tokom 2019. godine, snimila video izjavu “Zašto je dobro biti član DPS-a”. U Vladi Milojka Spajica napredovala je na mjesto državne sekretarke u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine kod resornog ministra Janka Odovića.

Aleksandar Drljević,  nekadašnji Glavni pregovarač za članstvo Crne Gore u EU u mandatu Vlade Duška Markovića, imenovan je za generalnog direktora u Ministarstvu vanjskih poslova kod ministra Filipa Ivanovića.

Ivan Bulatović je došao na čelo najveće crnogorske kompanije EPCG. Riječ je o kumu visokog funkcionera DPS-a Časlava Vešovića. Duži niz godina, za vrijeme DPS-a, zauzimao je najodgovornije funkcije u EPCG grupi. Kako nezvanično saznajemo, cilj je da se pod hitno potpiše povlašćena cijena za otkup stuje sa jednom malom hidroelektranom u vlasništvu Mila Đukanovića i Srđe Kovačevića.

IVAN BULATOVIĆ NOVI IZVRŠNI DIREKTOR EPCG | Elektroprivreda ...
Ivan Bulatović

Čedomir Mitrović, postavljen je u januaru ove godine na funkciju direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka. Rodom je iz Mojkovca. Mojkovčani govori da je zbog partijskih zasluga, kompletna uža i šira porodica Čedomira Mitrovića, zaposlena u državnim organima.

Nikola Tomašević, postavljen je za v.d. sekretara Ministrastva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u novembru prošle godine. Riječ je o osobi koja je, prema našim informacijama, učestvovala u svim „komitskim protestima“.

* Donedavna ministarka kulture i medija u Vladi Dritana Abazovića, Maša Vlaović, postala je direktorica Muzeja savremene umjetnosti. Podsjetimo, za vrijeme ministrovanja Vlaović je, inače istaknuta DPS aktivstkinja – tada i danas, sa najvažnijih pozicija smijenila su ljude – istaknute profesionalce, kao što  su Jovan Markuš, Radisav Jevrić, Ilija Lalošević, Aleksandra Božović, Mladen Zagarčanin, Andrija Radulović, Milorad Durutović. Slučajno su svi Srbi.

Maša Vlaović

Marija Tomović, postavljena je za v.d. sekretarku Ministarstva kulture i medija. Radila je u MUP-u i MJU.

Marija Tomović

Jadranka Vojinović – kadar SDP-a, od 2013-2016. godine bila je državna sekretarka MUP-a za vrijeme ministrovanja Raška Konjevića. Sada je izabrana za sekretarku Ministarstva odbrane.

Jadranka Vojinović

Dragana Đurišić, je u periodu 2013-2018  bila načelnica Direkcije za normativne poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pa direktorica pravnog sektora u doo Novi Volvoks, čiji su vlasnici braća Ivanović, ujedno, vlasnici i „Ničije kuće“. Đurišić je postavljena na mjesto v.d. sekretarke MUP-a, inače, u rodbinskim je odnosima sa ministrom Danilom Šaranovićem.

Dragana Đurišić

Siniša Minić – imenovan je ovog mjeseca za v.d. generalnog direktora Direktorata za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture u Ministarstvu prostornog planiranje, urbanizama i državne imovine; sa problematičnom diplomom arhitekte iz Banja Luke. Od 2012. do 2017. godine bio je raspoređen na poslovima inspektora za urbanizam za Središnju regiju u Upravi za inspekcijske poslove.

Maja Mitrović imenovana za v.d. sekretarke Ministarstav finansija, bila načelnica u Ministarstvu finansija 2018.godine, učestvovala u kreiranje Zakona o javnim nabavkama.

Đorđije Ivanović– bio načelnik Direkcije za uslovnu slobodu i izvršenje kazne zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje, u januaru 2022.godine podnio krivičnu prijavu protiv Leposavića i Nataše Radonjić, a u februaru 2024. godine postavljen je za vršioca dužnosti sekretara Ministarstva pravde.

* Majda Adžović (Mulić), nekada je bila partijiski vrlo aktivna bila i prepoznata kao mlada nada SDP-a. Riječ je o kadru Raška Konjevića, koja je potom bila savjetnica ministra Sergeja Sekulovića. Radila je u Agenciji za sprečavanje korupcije i sada je državna seretarka Ministarstva prostornog planiranja urbanizma i državne imovine.

Miroslav Mićo Zeković, bio generalni direktor direktorata za Upravne poslove, u vrijeme DPS-a, gdje se kontrolisao birački spisak. Sada je sekretar Nacionalnog vijeća za bezbjednost.

Mladen Ilić kadar SD-a , od 2015. godine bio direktor Direkcije za imovinu u Glavnog grada, pa sve do 2023. godine. I za vrijeme Miga Stijepovića, ali i Ivana Vukovića bio je direktor Direkcije za imovinu Glavnog grada. Vlada Milojka Spajića ga je imenovala u decembru 2023. godine za člana Disciplinske komisije Vlade Crne Gore.

Mladen Ilić

Raba Hodžić, imenovana za direktoricu Zavoda za školstvo, kao osvjedočena DPS aktivistkinja i učesnica tzv. komitskih protestnih okupljanja.

Raba Hodžić

Na društvenim mrežama Hodžić intenzivno promoviše nakaradnu neokomitsku ideologiju i pokazuje isključivost i potrebu da se diskriminacija srpskog naroda ponovo uzdigne na drđavni nivo.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad