Vijesti

Poduhvat Instituta za savremenu istoriju iz Beograda: “Virtuelizacijom istorijskog pamćenja” saznaće se istina o 90-im!

Institut za savremenu istoriju iz Beograda razvija aplikaciju „Virtuelizacija istorijskog pamćenja: devedesete“, posvećenu raspadu Jugoslavije i građanskom ratu koji je uslijedio.

Foto: Kurir

Prema riječima direktora Instituta dr Predraga Markovića, istoričari su se suočili sa problemom sa kojim se suočava čitava akademska zajednica u svijetu – nove generacije manje čitaju štampane tekstove.-I onda smo, u želji da oživimo istorijsko pamćenje, riješili smo da napravimo aplikaciju za mobilne telefone i kompjutere koja će na jedan interaktivni način omogućiti, pogotovo mladim ljudima koji ne bi čitali debele knjige, da saznaju nešto o tom tragičnom periodu- objašnjava Marković.Pri tome, dodaje naš sagovornik, vođeno je računa da aplikacija ne bude propagandna, već objektivna. Svako ko želi da dođe do saznanja može pomoću aplikacije da ima uvid i u srpsku, i u hrvatsku nauku.-To je aplikacija gdje se preko jedne interaktivne mape ulazi u neko mjesto, na primjer Plitvice. Slijedi kratak opis događaja, vijest na hrvatskoj televiziji, vijest na srpskoj televiziji, a potom srpski i hrvatski naučni članak. To namjeravamo da uradimo za cio period devedesetih, ali radi se o vrlo skupom i zahtjevnom poduhvatu, tako smo tek započeli sa projektom- ističe Marković.Sa periodom devedesetih počelo se zato što je iz tog perioda ostalo dosta sačuvanih audio i video materijala, ali ako bi bilo moguće, kako Marković kaže, voljeli bi da na isti način prikažu cjelokupnu srpsku istoriju.

Aplikacija će sigurno pomoći da se sagledaju važni datumi iz jugoslovenskog građanskog rata, kao što je i današnji datum, dan kada je Jugoslovenska narodna armija, posle dugotrajnih borbi i razaranja, ušla u Vukovar. O karakteru rata u Hrvatskoj, ako i o karakteru građanskog rata na prostoru cijele bivše države postoje značajna neslaganja.Dok se u Hrvatskoj govori o „jugokomunističkoj agresiji“, u Srbiji vlada mišljenje da se radilo o pokušaju da se zaštiti srpska manjina, koja je sa pravom smatrala da je, sa pobjedom HDZ-a na izborima, potpala pod neoustašku vlast.Marković smatra da će aplikacija doprineti objektivnijem sagledavanju bliže prošlosti.

Dok se u Hrvatskoj govori o „jugokomunističkoj agresiji“, u Srbiji vlada mišljenje da se radilo o pokušaju da se zaštiti srpska manjina, koja je sa pravom smatrala da je, sa pobedom HDZ-a na izborima, potpala pod neoustašku vlast.Marković smatra da će aplikacija doprineti objektivnijem sagledavanju bliže prošlosti.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad