Crna Gora

Podnijete prijave zbog krijumčarenja lava, vrijednost životinje 200.000 evra!

Agencija za zaštitu životne sredine podnijela je juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela za koje se goni po službenoj dužnosti, a u vezi sa slučajem krijumčarenja lava.

Foto: Vijesti

“Postoje osnovi sumnje da je djelo izvršeno od strane više počinilaca, a vrijednost ove egzotične i zaštićene životinje se nezvanično procjenjuje na iznos od oko 200.000 eura”, navode iz Agencije.

Agencija apeluje na nadležne organe da se pozabave problemom krijumčarenja životinja i sve svoje resurse stavlja na raspolaganje, a sve kako bi se pristupilo ovom višedecenijskom problemu na odgovoran i održiv način.

Krivični zakonik Crne Gore navodi da ko se bavi prenošenjem robe preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora ili ko izbjegavajući mjere carinskog nadzora prenese robu preko carinske linije naoružan, u grupi ili uz upotrebu sile ili prijetnje, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom.

Nadalje, članom 311 određeno je da, ko izvrši krađu zaštićenog prirodnog dobra, kazniće se zatvorom od jedne do šest godina, a ako je zaštićeno prirodno dobro oduzeto putem razbojničke krađe ili razbojništva ili ako vrijednost ukradenog zaštićenog prirodnog dobra prelazi iznos od trideset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

Konačno, članom 312 Krivičnog zakonika predviđeno je da, ko protivno propisima izveze ili iznese u inostranstvo ili uveze ili unese u Crnu Goru zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine..

Podsjećamo, mladunče lava Simba, koje je danima lutalo Budvom, pronađeno je i smješteno privremeno u azilu za mačke i pse u Podgorici.

Mladunče će nakon iscrpnih procedura biti upućeno u neko od afričkih prihvatilišta.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad