Društvo

Počinju pripreme: Na popisu stanovništva će biti čak 104 pitanja

Foto: canva stock

Popisne komisije za teritorije opština treba da budu formirane do kraja avgusta. Popisivača i kontrolora biće preko četiri hiljade, a održavanje popisa koštaće 4,7 miliona evra.

Pripreme za popis stanovništva i domaćinstava odvijaju se planiranom dinamikom, do kraja avgusta će biti izabrane opštinske popisne komisije, oglas za zapošljavanje popisivača i kontrolora, kojih će biti preko četiri hiljade, biće raspisan u septembru, već je određeno 51 pitanja za građane i 53 za stanje domaćinstava i naručeno štampanje popisnih listića – saopštili su iz Monstata.

Popis će se održati do 1. do 15. novembra ove godine, a referentni momenat popisa (datum i vrijeme na koji se odnose podaci) je 31. oktobar u 24 sata.

Popis se održava na svakih deset godina, i predstavlja najveći posao koji obavlja državna administracija. Cilj popisa je dobijanje podataka o socijalno-ekonomskom statusu svakog građanina i domaćinstava, a na osnovu kojih se rade dugogodišnje razvojne strategije države i naučna istraživanja. Na popisu će biti i pitanja o nacionalnosti, vjeroispovjesti i jeziku, koji privlače najveću pažnju javnosti, a na njih građani mogu ostati neizjašnjeni.

Iz Monstata su rekli i da prema planu aktivnosti i metodologiji popisa, planirano je da popisne komisije krajem septembra raspišu javni oglas za zapošljavanje osoba potrebnih za realizaciju popisa, odnosno instruktora i popisivača.

“Javni oglas će trajati osam dana od dana objavljivanja nakon čega će se u utvrđenom roku objaviti lista odabranih kandidata za instruktore i popisivače. Odabrani kandidati će imati obuku u trajanju od tri odnosno dva dana, i nakon testiranja i provjere spremnosti, kandidat potpisuje ugovor sa popisnom komisijom i pristupa aktivnostima popisa. Očekuje se od 4.000 do 4.500 učesnika popisa – popisivača, instruktora, državnih instruktora, kontrolora i drugih lica koja vrše poslove u vezi sa popisom”, naveli su iz Monstata.

Upitnik na popisu će biti sveobuhvatan.

Upitnik za građane sadrži 51 pitanje i potpitanje, kojima se prikupljaju sljedeće karakteristike lica: demografske, geografske, ekonomske, obrazovne, migracione, etničko-kulturološke, invaliditet. Upitnik za stan i domaćinstvo ima 53 pitanja kojima se prikupljaju podaci o karakteristikama stana, domaćinstva i porodice, kao i poljoprivrede”, kazali su Monstata.

Nakon završetka postupka javne nabavke, Monstat je sa firmom “Grafo group” potpisao ugovor o usluzi štampanja, distribucije i dostave obrazaca za popis u iznosu od 126 hiljada evra sa porezom na dodatu vrijednost.

(Vijesti)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad