Svijet

Počinje najslađa kriza na svetu: Oboren rekord iz 1977, čokolada postaje deficitarna roba

Foto: canva stock

Cene kakaa dostigle su istorijski maksimum, i proizvođači upozoravaju da bi to moglo da se odrazi na cene čokolade

Cena kakaa dostigla je istorijski rekord usred slabe žetve izazvane sušama u zapadnoj Africi, koja proizvodi većinu ove robe na svetskom nivou.

Referentni fjučersi kakaa za martovsku isporuku na Interkontinentalnoj berzi (ICE) u Njujorku u petak su nakratko su premašili 6.000 dolara po toni, da bi se kasnije spustili na oko 5.880 dolara po toni, što je i dalje daleko iznad prethodnog rekorda od 5.379 dolara iz 1977. godine.

Cene kakaa su se skoro udvostručile od početka prošle godine.

Stručnjaci pripisuju skok cene lošim usevima u Obali Slonovače i Gani, koje zajedno proizvode oko dve trećine svetskih zrna kakaa. Obe zemlje se mesecima bore sa ekstremnim vremenskim promenama i bolestima kakao mahuna.

Isporuke kakaa iz Obale Slonovače smanjene su za oko 39 odsto u odnosu na prethodnu godinu u periodu od oktobra 2023. do februara 2024. godine, na 1,04 miliona tona, preneo je “Euronjuz”.

Izvoz iz Gane je takođe pao za nekih 35 odsto, na 341.000 tona u periodu od septembra 2023. do januara 2024. godine. Prošlonedeljna anketa Rojtersa predviđa da će globalni deficit kakao zrna dostići 375.000 tona u tekućoj poljoprivrednoj sezoni.

Analitičari zapažaju da će cene zrna kakaa verovatno nastaviti da rastu zbog pretnje globalnom snabdevanju koju predstavlja vremenski fenomen El Ninjo, a koji je duvao u zapadnoj Africi tokom trećeg kvartala 2023. godine, a očekuje se da će se nastaviti najmanje do aprila.

Proizvođači čokolade upozoravaju da bi ih sve više cene zrna kakaa mogle naterati da povise cene. Izvršna direktorka američkog giganta slatkiša “Herši”, Mišel Bak, rekla je da očekuje da će “istorijski visoke cene kakaa” ograničiti rast zarade u 2024. i uticati na cenu proizvoda.

Kompanija “Mondelez”, vlasnik proizvođača slatkiša “Kedberi”, prošlog meseca je takođe upozorila da će povećanje cena biti “poslednje sredstvo” za upravljanje troškovima.

Ranije ove nedelje, šef Evropske asocijacije za kakao, Pol Dejvis, upozorio je da će globalno tržište kakaa verovatno ostati napeto još 18 meseci do tri godine.

“U ovom trenutku imamo troškove svuda. Veoma skupa đubriva, teški uslovi za poljoprivrednike, teški uslovi za potrošače… Nema konjice koja dolazi u pomoć”, rekao je on, prenosi “Biznis insajder”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad