Crna Gora

Početak zajedničkog rada austrijske i crnogorske policije

Danas je u prostorijama Uprave policije u Podgorici, na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore o jačanju saradnje u oblasti unutrašnje bezbjednosti, održan sastanak predstavnika austrijske i crnogorske policije kojim je obilježen početak zajedničkog rada na crnogorskoj granici.

Foto: Kurir

Predviđeno je da se u okviru zajedničkog rada realizuju misije vazdušnog multisenzornog osmatranja državne granice Crne Gore prema Albaniji i Kosovu* upotrebom dronova austrijske policije, kao i zajedničke patrole korišćenjem savremenih tehničkih sredstava za dnevno i noćno osmatranje, sa posebnim akcentom na suzbijanje nezakonitih migracija. Konkretan rad biće planski organizovan i baziran na produktu zajedničke analize rizika i operativnih potreba granične policije Crne Gore, navode u saopštenju.

Pomoćnik direktora za Sektor granične policije Dragan Klikovac zahvalio se austrijskim kolegama na podršci koju pružaju graničnoj policiji Crne Gore na planu jačanja sistema granične bezbjednosti, bolje kontrole migratornih kretanja i prekograničnog kriminala.

Granična policija ima važnu ulogu na polju ostvarivanja strateškog cilja naše zemlje – pristupanje Evropskoj uniji i preuzimanje obaveze obezbjeđenja spoljne granice EU u skladu sa standardima, pa je razmjena iskustva, znanja i zajedničko korišćenje savremenih tehničkih sredstava policija zemalja članica Evropske unije u vrhu naših prioriteta, navode u saopštenju.

Konstatovano je da Crna Gora i Austrija imaju zajednički cilj, a to je kvalitetna zaštita svojih granica.

(IN4S)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad