Srbija

Počeo novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine o dinaru u Briselu

Foto: Tanjug

Delegaciju Beograda, u kojoj su brojni eksperti, ponovo predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

U Briselu je počeo trojni sastanak delegacije Beograda koju predvodi direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Petar Petković sa svojim ekspertskim timom i delegacije Prištine pod posredstvom EU.

Sastanak je počeo malo pre 10 časova.

Do sedme runde razgovora dolazi nakon zabrane Prištine da Patrijarh Porfirije poseti Pećku Patrijaršiju, kao i ukidanja tranzicionog perioda za upotrebu dinara na KIM, odbijanja Prištine da formira ZSO i drugih jednostranih poteza Prištine o kojima će Petković govoriti na sastanku.

Prethodni sastanak, na kojem se razgovaralo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM, održan je krajem aprila u Briselu, ali je završen bez konkretnih rezultata.

Petković je tada rekao da je Beograd pokazao konstruktivnost i izneo svoje predloge za pronalaženje rešenja, ali da Priština ne želi rešenje, a Lajčak je, nakon sastanka , istakao da je predstavio “kompromisni dokument” u nastojanju da se premoste razlike između strana, ali nije precizirao o čemu se radi.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u utorak je najavio da će ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine radi razgovora čiji je cilj pronalaženje “održivog privremenog rešenja” za one na koje utiče uredba takozvane Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama.

Uredba tzv. CBK kojom se evro uvodi kao jedina službena valuta za gotovinsko plaćanje na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad