Društvo

Počeli Dani nauke; Šćepanović: Želimo da posijemo sjeme nauke

Foto: Dan

Dani nauke su festival nauke koji ima za cilj da promoviše nauku mladima, kao i da pokaže šta rade naši naučnici i istraživači

Tokom ovogodišnjih Dana nauke publika će tokom naredna četiri dana imati priliku da vidi skoro stotinu eksponata i prisustvuje nizu aktivnosti, kako u Podgorici tako i širom Crne Gore, rekla je ministarka nauke Biljana Šćepanović.

Dani nauke su festival nauke koji ima za cilj da promoviše nauku mladima, kao i da pokaže šta rade naši naučnici i istraživači.

image

– Želimo da posijemo sjeme nauke, prvenstveno djeci i mladima, istakla je ministarka.

image

Ivan Šoć iz Five group je kazao da je fokus ovogodišnje manifestacije je to šta Crna Gora ima u odnosu na IT industriji.

– Nauka i sve ostale grane se oslanja nja moderne tehnologije. To je ta sinergija između privatnog i državnog sektora, jer Crna Gora ne može tako brzo da implementira sve benefite aj-ti sektora, kazao je direktor Tehnopolisa iz Nikšića..

– Ovo nije 4.dnevno putovanje, nego putovanje koje traje cijele godine. To putovanje je i putovanje kroz vrijeme, kao i znanje. To treba da bude putovanje sa konačnom odrednicom do koga tek treba da dođemo – naveo je iz Tehnopolisa.

Ovaj događaj shvatite kao poziv da se upoznate sa svima što radi akademska zajednica, inovatori i sve kompanije koj je država osnovala u naučnom polju, rekao je Đorđije Malović iz Tehnopolisa.

Predsjednica upravnog odbora UCG Rajka Glušica kazala je da je prirodno da Univerzitet učestvuje na ovom festivalu.

– Nauka i znanje su sinonimi, uvijek u osvit svih civilizacijskih koraka, kazala je Glušica.

Premijer Dritan Abazović je rekao daje cilj ove manifestacije da nauka dobija na značaju od malih nogu.

– Izdvajanja za nauku su veća nego prethodnih godina i svaki cent uložen u inovacije nije uzaludno potrošen, kazao premijer. On je podsjetio i na svemirski program i sondu Luča i ostalo da imamo mlade ljude kojim država treba da da šansu da se istaknu. Abazović je zahvalio i međunarodnim partnerima što UCG daje najveći doprinos razvoju nauke i najavio proslave niza jubileja Univerziteta. Neka karavan nauke ne živi samo 4 dana, već 365 i neka kreativnost naših građana bude artikulisana u nečemu što je značajno za Crnu Goru – poručio je premijer.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad