Svijet

Po ustaljenom zapadnjačkom receptu: Fon Der Lajen predlaže osnivanje specijalnog suda za Ruse

Evropska unija će uz podršku UN pokušati da uspostavi sud koji će biti posvećen istrazi i suđenjima za ruske „ratne zločine“ počinjene u ratu u Ukrajini, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Ruska invazija na Ukrajinu donijela je smrt, razaranja i nezamislive patnje. Svi se sjećamo strahota u Buči. Procjenjuje se da je u ratu ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 pripadnika ukrajinske vojske – rekla je fon der Lajen.

Ona je dodala da Rusija mora da plati za svoje „strašne zločine“.

– Iz tog razloga, iako i dalje podržavamo osnivanje međunarodnog suda, predlažemo osnivanje specijalnog suda uz podršku UN, koji bi istraživao i kažnjavao ruske zločine agresije – dodala je ona.

– Spremni smo da radimo sa međunarodnom zajednicom kako bismo prikupili što širu međunarodnu podršku za formiranje tog specijalnog suda. Rusija takođe mora finansijski da plati uništenje koje je izazvala. Procjenjuje se da je Ukrajina pretrpjela štetu od oko 600 milijardi evra. Rusija i njeni oligarsi moraju Ukrajini da nadoknade štetu i troškove obnove zemlje – rekao je šef EK u video obraćanju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad