Društvo

Po nalogu DPS-a: Da li Statis mora da otplaćuje dugove koje Mijač neće?

Grčki biznismen Petros Statis, vlasnik više medija u Crnoj Gori, našao se u „nebranom grožđu“ jer će sve su prilike pored kredita svoje kompanije od 430.000 evra, morati da vrati i kredit od 120.000 evra za koji su bili garant firmi koja je prvo prodata, a zatim i završila u stečaju.

Foto: Borba

O čemu se radi?

Kompanija Nova Pobjeda, u okviru koje izlazi list Pobjeda, 2020. godine je od Investiciono-razvojnog fonda uzela kredit od čak 430.000 evra. Kredit je, kako piše na sajtu IRF-a uzet za finansiranje troškova neto zarada i obrtnih sredstava. No to im nije glavni problem.

U isto vrijeme za kredit kod IRF-a su aplicirale tadašnje Dnevne novine, kojima je odobren kredit od 120.000 evra. Baš za ovaj kredit jemstvo da će ga Dnevne novine vraćati je dala Pobjeda, na čijem je čelu Draško Đuranović, inače i aktuelni predsjednik Odbora direktora kompanije Lipa media.

U međuvremenu Dnevne novine su prodate biznismenu Veselinu Mijaču, koji ih je posle nekoliko mjeseci ugasio, a nedavno je i zvanično uveden stečaj. Iako se Pobjeda nadala da će Mijač preuzeti kredit od 120.000 evra, to se nije dogodilo.

Prema nezvaničnim informacijama, menadžment Pobjede je kontaktirao Mijača više puta ali on je ostao pri stavu da neće da vraća novac koji nije ni uzeo. Navodno, pravdao se da nije znao na šta je utrošeno 120.000 evra, te da zbog toga neće ni da vraća kredit.

Stoga, kredit je pao na leđa Pobjede, koja kao garant mora da ga vraća.

Da stvar bude još zanimljivija, Statis, navodno, nije ni znao da njegova firma mora uz i te kako veliki kredit od 430.000 evra, da vraća i tuđi kredit od 120.000 evra.

Da li će Statis oprostiti menadžmentu ovih 120.000 evra, pitanje je na koje će se u narednom periodu dobiti odgovor.

Zanimljiva je i informacija zašto je kredit uzet kod IRF-a, kad je Statis vlasnik i Universal Capital banke, u okviru koje i posluje Pobjeda. Sve ukazuje da je Statis samo formalni frontmen, te da je vlasnik medija samo na papiru, a da su stvarni vlasnici, kako se sumnja, visokorangirani pojedinci iz DPS-a ili sam Milo Đukanović, čim olako prašta dugove od preko 100.000 evra.

Da li je to, možda, ulaznica bila za druge profitabilne poslove, pokazaće vrijeme.

Takođe, Statis se, neposredno dovodi u vezu i sa kompanijom Lipa media, odnosno sa osnivanjem nove televizije u Crnoj Gori. Na čelu Statisove Pobjede je Đuranović koji je ujedno i predsjednik Odbora direkora kompanije Lipa media, koja otvara televiziju u Crnoj Gori. Prema nezvaničnim informacijama u Statisove prostorije, koje su nekada koristile Dnevne novine, useljava se prvo mendažment i novinari portala buduće televizije.

Da li će Agencija za elektronske medije u budućnosti dati nacionalnu frekvenciju firmi Lipa media, pošto preuzmu resurse Gradske televizije koju su finansirali i izgradili svi građani Podgorice, a koja je trenutno propagadni alat DPS-a, kreiran, kako se više puta moglo čuti, u svrhu predstojećih izbora u Podgorici, ostaje da se vidi.

Izvor: Adria

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad