Region

Plenković i Orban u klinču zbog Srbije na sjednici Evropskog savjeta

Foto: Vlada.gov.hr

Kao što se i moglo očekivati hrvatski premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Evropskog savjeta u Granadi najžešće optužio Beograd za krvave sukobe na sjeveru Kosova i Metohije, pozivajući još jednom zvaničnike EU da se našoj državi uvedu sankcije – saznaju nezvanično Novosti.

Hrvatski premijer, kako prenose izvori Novosti, prednjačio je u napadima na Srbiju označavajući je kao krivca za „terorističku akciju“ u Banjskoj, ni jednom ne pomenuvši da je tome prethodio višemjesečni teror Kurtijevog režima nad srpskim narodom u južnoj pokrajini.

Tako je Plenković samo dodao novu kockicu u mozaik tradicionalne antisrpske politike, koju zastupa Zagreb, mada naši sagovornici ne isključuju mogućnost da je instrukcije za ovakav žustar nastup dobio od Njemačke, čiji je ambasador u Prištini akciju u Banjskoj označio kao „agresiju“.

Nasuprot hrvatskom premijeru, predsjednik mađarske vlade Viktor Orban otvoreno je branio srpsku stranu. Naime, on je kazao da je za krvavi obračun na sjeveru KiM glavni krivac Kurti i pozvao je evropske kolege da shvate kako se Priština ponaša. Naveo je takođe da naši sunarodnici na KiM već dvije godine pate i trpe provokacije. Ponovio je da bez Srbije nema stabilnosti na Balkanu.

Šef evropske diplomatije Đozep Borelj, kako navode Novosti, faktografski je naveo sve ono što su o događajima u Banjskoj navele obe strane.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad