Srbija

Pjer Anri Binel! Zapamtite dobro ime i lice ovog junaka!

Iako je Francuska republika danas isprostituisana skoro do kraja, izgubivši svoju plemenitu hrišćansku dušu, i danas u Francuskoj žive časni ljudi i iskreni srpski prijatelji.

Pjer Andri Binel
Foto: Instagram

Jedan od njih je Pjer Anri Binel, francuski oficir, koji je, zarad starog savezništva sa srpskom vojskom iz Prvog svetskog rata, rešio da, pred bombardovanje 1999, špijunira NATO u korist Srbije. Binelov deda se borio na Solunskom frontu sa Srbima u okviru jedinica generala Tranijea i on to nikada nije zaboravio.

Binel je prethodno, 1995. i 1996. godine, boravio u Bosni i Hercegovini, u okviru snaga IFOR-a. Tada je po sopstvenom svedočenju osetio veliku “bliskost” sa Srbima, jer je u kontaktu sa njima osetio da drže reč i da je pravda na srpskoj strani. Govorio je da je od tada praktično postao “Srbin u srcu” jer je to “deo francuske tradicije” pošto su “mnogi Francuzi bliski Srbima”.

Časni francuski oficir Pjer Anri Binel žrtvovao je svoju karijeru i slobodu za srpski narod tokom najgorih dana NATO bombardovanja. U to vreme, neposredno pred NATO bombardovanje 1999. godine, radio je kao šef kabineta francuskog predstavnika u generalštabu NATO. Bio je na izvoru informacija alijanse i dostavljao je informacije, uključujući listu ciljeva, generalu Jovanu Milanoviću. Radio je potpuno sam, bez bilo čije pomoći. Nije mogao da sedi skrštenih ruku u udobnim kabinetima NATO administracije u Briselu i, kako kaže, morao je da pomogne Srbima.

Zbog ovih radnji, Binel je 15. decembra 2001. osuđenu vojnom sudu na gubitak čina i zatvorsku kaznu od 5 godina.

Binel svedoči da su mnogi francuski oficiri i vojnici bili na njegovoj strani. I dan danas mu prilaze obični Francuzi i stežu ruku, govoreći mu da je uradio pravu stvar.

Hvala Bogu, država Srbija ga je septembru 2013. godine odlikovala zlatnom Medaljom za hrabrost “Miloš Obilić“. Medalju je dobio za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva—predavši, kao član francuske delegacije NATO-a, poverljiva dokumenta o potencijalnim ciljevima za bombardovanje unutar Srbije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad