Politika

Petković: Srbija čini sve da zaštiti srpski narod na KiM!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petar Petković pozvao je ponovo Prištinu da ne pokušava ništa što će ugroziti bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, usled procena da bi Priština mogla da pokuša da zauzme trafo-stanicu Valač i hidroelektranu Gazivode zbog trenutno “komplikovane energetske situacije”.

Foto: Kurir

Petković je rekao da Srbija čini sve da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji i zamolio međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na ono što radi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

“Kurti je opasan čovek, a mi moramo da se vratimo za pregovarački sto. Očekujem da u drugoj polovini novembra nastavimo razgovore, a prva tema tih razgovora je formiranje Zajednice srpskih opština”, rekao je Petković.

Na pitanje kako vidi sastanak lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa u Stejt departmentu sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, Petković je rekao da je “bedno i ponižavajuće” što je “Đilas usred Amerike Srbe okarakterisao kao kriminalce”.

“On je rekao kako je sever kriminalizovan i da zbog toga treba da se u potpunosti integriše u prištinske institucije. Po izveštajima kosovske policije, stopa kriminaliteta je sedam puta veća na jugu nego na severu”, rekao je Petković i dodao da svako ko pristaje na Kurtijevu retoriku “pristaje na napad na srpski narod na Kosovu i Metohiji”.

Petković je naglasio da Srbija nikada neće ostaviti svoj narod, te da “više nikada neće moći da se ponove oluje ili neki pogromi”.

“Srbija čini više nego ikad da obezbedi sve srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, potrebni su nam mir i stabilnost, kao i dijalog na kome insistiramo”, poručio je Petković.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad