Vijesti

Petković se sastao sa ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petar Petković sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji, NJ.E. Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o posljednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

Foto: Blic Online

Petković je naglasio da je Priština ponovo pokazala da nastavlja sa praksom obesmišljavanja dijaloga, a kategoričko odbijanje prištinske delegacije da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, prijeti da dovede do erozije Briselskog sporazuma, ali i autoriteta međunarodne zajednice, koja je garant njegove implementacije.

Zbog opstrukcije Prištine, nije bilo uslova za direktne razgovore dvije delegacije, već samo za bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je Petković, ukazavši na činjenicu da je Priština ovoga puta otišla i korak dalje, odbijajući da sa Beogradom razgovara i o pitanjima energetike, što je u isto vrijeme potvrdio i Aljbin Kurti u Prištini.

Petković je istakao da je Beograd spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga i da očekuje da se što prije zaustavi serija opstrukcije pregovora, ali i da smatra da je došlo vrijeme da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora, kao i neodgovornih i opasnih izjava i poteza, koji dolaze od strane Prištine.

Zahvalivši ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Petković je istakao da će bratske veze naša dva naroda, kao i odnos suštinskog razumijevanja i povjerenja i dalje da budu temelj izvanrednih odnosa naših država.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad