Politika

Petković: Beograd čvrsto za dijalog

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petar Petković sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Foto: Kurir

Petković je sagovornicima preneo čvrstu opredeljenost Beograda za nastavak dijaloga, kao i spremnost za razgovore o svim otvorenim pitanjima važnim za proces normalizacije odnosa i građenje trajnog i održivog mira na prostoru Zapadnog Balkana.

“Uvek smo spremni da idemo da razgovaramo, sa punom posvećenošću dijalogu koji je u našem najboljem interesu i da za pregovaračkim stolom rešavamo otvorena pitanja, ali taj proces mora biti paralelan i podrazumeva da Priština ispuni preuzete obaveze iz procesa dijaloga, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština”, istakao je Petković.

Petković je naglasio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok, je sa druge strane, dugačak niz neispunjenih i prekršenih obaveza od strane Prištine. Petković je podsetio da više od 3.200 dana Priština odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, da se ne sprovode dogovori iz oblasti energetike, pravosuđa, ne dozvoljava pretraga devet lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, iako je Beograd bez oklevanja postupio po svakom takvom zahtevu Prištine.

Petković se posebno osvrnuo na poslednje događaje u našoj južnoj pokrajini koji predstavljaju opasnost za dijalog i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, među kojima su i pretnje Prištine da neće dozvoliti da na prostoru Kosova i Metohije budu održani izbori 3. aprila, ističući da srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno izjašnjavanje na predstojećem glasanju i da od međunarodnih predstavnika očekuje rešenje ove situacije koja može biti uvod u novu političku krizu na prostoru Kosova i Metohije, a koju Beograd nipošto ne želi.

Petković je napomenuo da su od početka prošle godine do danas zabeležena 142 etnički motivisana incidenta prema Srbima i da se taj negativni trend nastavio napadima na Srbe, njihovu imovinu, imovinu Srpske pravoslavne crkve, ali i zabranama medijima koji izveštavaju na srpskom jeziku da obavljaju svoj posao.

Petković je izrazio zabrinutost i zbog činjenice da Priština ne sprovodi sopstvene odluke, što je pravi paradoks, posebno kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani, čime šalje jasnu poruku o svom odnosu prema SPC i srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji.

“I pored otvorene opstrukcije i nezainteresovanosti Prištine, Beograd ne želi zamrznuti konflikt i nastaviće da se zalaže za konstruktivni dijalog i stvaranje uslova za nastavak dijaloga”, zaključio je Petković.

Na kraju razgovora, Petković je ukazao na značaj autoriteta međunarodne zajednice u naporima da se nastave razgovori u Briselu i da se sačuva mir i obezbedi trajna stabilizacija prilika u regionu.

Izvor: Tanjug

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad