Svijet

Peskov: Srbi su herojski narod, Rusija će uvek biti uz njih

Foto: Reuters

Uprkos neskrivenom i ogromnom pritisku, Srbi još uvek stoje na nogama, poručio je portparol Kremlja

Srbi su naši braća i sestre, oni su herojski narod. Eto kome treba da aplaudirate. Posebno Srbi koji žive na teritoriji Republike Srpske, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na Svetskom festivalu mladih u Sočiju.

“Republika Srpska nema suverenitet, već je ‘entitet’. Ali to ne znači da oni (Srbi) nisu narod – oni su narod koji svi treba da poštuju. I mi Rusi ćemo uvek biti uz njih”, kazao je Peskov i dodao da sve zemlje moraju da poštuju međunarodne ugovore, pogotovo, sporazume koji su sklopljeni.

On je podsetio da se ruski predsednik Vladimir Putin nedavno sastao sa Miloradom Dodikom i napomenuo da je Putin u potpunosti podržao izbalansiran, čvrst stav Dodika. 

“To je primer kada mali narod, čuva svoj suverenitet bez obzira na monstruozni pritisak i dalje stoji na nogama”, dodao je.

Peskov je naglasio da Rusija neće više tolerisati mešanje u svoje živote i unutrašnje stvari.

“Održaćemo izbore kakvi trebaju našem narodu. Nećemo tolerisati kritiku naše demokratije ili tvrdnje da ona nije onakva kakva bi trebalo da bude. Rusija će uvek biti otvorena za sve zemlje spremne na ravnopravne odnose”, ukazao je.

Prema njegovim rečima, Rusija će razvijati odnose u svim mogućim oblastima sa većinom zemalja.

“Nastavićemo da živimo u otvorenoj zemlji. Razvijaćemo odnose u svim mogućim oblastima sa velikom većinom zemalja sveta i čekaćemo da se manjina zemalja opameti”, napomenuo je.

Tema nuklearnog rata na Zapadu izuzetno opasna

Diskusije o mogućnosti nuklearnog rata koje se čuju na Zapadu su neodgovorne i opasne, jer dolazi do rutinizacije te teme, izjavio je Peskov.

“Sve diskusije o nuklearnom ratu kojih je trenutno mnogo na Zapadu, kao i u evropskim prestonicama, u SAD, apsolutno su neodgovorne i izuzetno opasne, jer o ovoj temi počinje rutinski da se govori. To je veoma opasno”, istakao je portparol.

On je naglasio da je nuklearni rat poslednje, krajnje sredstvo i dodao da, govoreći o mogućnosti da Rusija primeni nuklearno oružje, on je podsetio na postojeću doktrinu Ruske Federacije.

“Ukoliko opstanak naše zemlje bude ugrožen zbog nečega, onda –nuklearno oružje. Izuzev toga, potpuno je nemoguće“, poručio je Peskov.

On je takođe izrazio žaljenje zbog smrti bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, napomenuvši da ako bi takvi ljudi kao što je Kisindžer imali uticaj na vlast ili bi bili na vlasti u Severnoj Americi i evropskim prestonicama, sve bi bilo drugačije.

“Bilo bi više razuma, bilo bi više političke volje za dijalogom”, ocenio je Peskov.

Sankcije Zapada ne funkcionišu

Peskov je dodao da zapadne sankcije ne funkcionišu, ali da će Rusija nastaviti da ih efektivno pretvara u svoje dividende.

“Prošle godine smo se razvijali po stopi od više od 3,6 odsto. To je veoma visoka stopa razvoja za nas, za našu privredu. To je veliki uspeh za rukovodstvo naše zemlje, ogroman uspeh. To sugeriše da, u stvari, sankcije stvaraju probleme, ali ne funkcionišu”, rekao je Peskov, izrazivši uverenje da će Ruska Federacija nastaviti da ih efektivno pretvara u dividende.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad