Svijet

Peskov: Putin nekoliko godina nije razgovarao sa Zelenskim

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije razgovarao sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim u poslednjih nekoliko godina, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Sputnjik.

Foto: Reuters

Upitan da li je tačno da Putin već nekoliko godina nije imao ni lične ni telefonske kontakte sa Zelenskim, Peskov je kratko odgovorio: „Tako je“.

Putin i Zelenski poslednji put su se sreli 2019. godine na samitu u „normandijskom formatu“ koji je održan u Parizu. Tada je ruski lider održao bilateralne sastanke sa svim učesnicima samita: Zelenskim, liderom Francuske Emanuelom Makronom i tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kako se navodi na sajtu Kremlja, nakon tog sastanka Putin je nekoliko puta razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsjednikom – u februaru i julu 2020. godine. Nakon toga nije bilo saopštenja o bilo kakvim kontaktima između dvojice lidera.

Krajem 2021. godine Kremlj je saopštio da nema posebnih izgleda za sastanak Putina i Zelenskom zbog postupaka Kijeva i poteškoća u komunikaciji sa ukrajinskim predsjednikom. Zelenski je neosnovano optuživao Rusiju da učestvuje u sukobu u Donbasu, a takođe je odbijao da poštuje Minske sporazume.

(sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad