Crna Gora

Perović saslušana u Tužilaštvu: Dobila stan po povoljnim uslovima, pa ga prodala i utajila porez na dobit od 40.000 evra?

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), Jelena Perović saslušana je protekle sedmice u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je utajila porez na kapitalnu dobit od oko 40.000 evra i tako oštetila budžet Crne Gore, saopšteno je RTV Nikšić iz Tužilaštva.

Jelena
Foto: Borba

Perović je 11. januara 2018. godine potpisala ugovor sa Osnovnim sudom na Cetinju gdje pod povoljnim uslovima stan od 86 kvadrata i ostavu od 8 kvadrata kupila za 21.960 evra. Ona je taj stan samo godinu dana kasnije prodala za 73.100 evra.

U krivičnoj prijavi protiv Perovićeve navodi se da je direktorica ASK 2019. godine, na osnovu Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica iz člana 37a ostvarila kapitalnu dobit od 41.100 evra, te da nije platila porez od 9 odsto, a koji se državi plaća podnošenjem poreske prijave. Time je po krivičnoj prijavi i počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa iz člana 264 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, gdje je zaprijećena zatvorska kazna do tri godine.

Da Jelena Perović nije platila porez na kapitalnu dobit potvrdio je i nalaz Uprave prihoda i carina koji je dostavljen tužilaštvu. U njemu se navodi da ugovori o kupoprodaji nijesu prošli kroz cetinjsku ekspozituru Uprave prihoda i carina, već su urađeni kao dio Aneksa I ugovora o prodaji nepokretnosti pod povoljnim uslovima koji je sklopljen 21.07.2018. godine između Jelene Radonjić kao kupca i Osnovnog suda na Cetinju kao prodavca. U pomenutom Aneksu nalazi se ugovor za isti stan između Osnovnog suda na Cetinju i direktorice ASK-a na iznos od 31.960.

Posebno je zanimljivo da je dio Aneksa i Ugovor kojim Jelena Perović ustupa stan Jeleni Radonjić za 73.100 evra, te da je ovom transakcijom direktorica ASK-a ostvarila kapitalnu dobit koja nije prikazana i nije obračunat porez na prihod od kapitalnog dobitka koji je ostvaren.

Navode i da čitav posao direktorice ASK-a ne bi mogao biti odrađen bez saglasnosti Osnovnog suda na Cetinju.

U dokumentaciji se navodi da je Perović je sama sebi odobrila prodaju stana po duplo većoj cijeni. Tako je u ugovoru o prenosu prava i obaveza Jelena Perović kao predsjednik Suda dala saglasnost Jeleni Perović kao fizičkom licu da za navedeni iznos ustupi pravo na stan koji je direktorica ASK dobila na osnovu odluke Sudskog savjeta – Komisije za rješavanje stambenih potreba sudija.

Prema ugovoru Perović se obavezala da zbog kupovine stana pod povoljnim uslovima ostane na sudijskoj funkciji pet godina. U njemu se navodi da ukoliko voljom sudije prije isteka pet godina prestane sudijska funkcija dužna je da nadoknadi razliku do tržišne cijene stana. U slučaju direktorice ASK-a to iznosi preko 40 hiljada evra.

Perović je ugovor sa osnovnim sudom na Cetinju sklopila u januaru 2018. godine, a samo dvije i po godine kasnije, u julu 2020. godine, izabrana je za direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije. Prema zvanično dostupnim podacima nema informacije da je Osnovnom sudu na Cetinju isplatila razliku do tržišne cijene stana, te da je na ovaj način, osim sumnji u utaju poreza na kapitalnu dobit, ona nezakonito zadržala i oko 40 hiljada evra.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad