Politika

Pavićević o popisu u CG: Sve je spremno, samo Milo nije!

Foto: Borba

Pametno je odložiti popis stanovništva Crne Gore za mjesec dana, zato što se početak popisa poklapa sa prestankom rada prethodne vlade, i početkom rada nove vlade Crne Gore, ocenio je politikolog Vladimir Pavićević.

„Ukoliko popis počne dok je u funkciji prethodna Vlada, i to možda jedan dan, a nastavi kad je sljedeća, tu može da dođe do neke zabune. Kako se to ne bi desilo, najbolje je da sačekamo novu Vladu, da ona krene da funkcioniše, i da ta Vlada od 1. decembra organizuje popis“, izjavio je on za Tanjug.

Pavićević objašnjava da je popis stanovništva postao političko pitanje zato što Milo Đukanović i DPS hoće da politizuje i tu temu, što, kako on smatra, neuspješno rade, iako postoji najava mandatara i predsjednika Pokreta Evropa Gore Milojka Spajića da će se popis odložiti.

Komentarišući izjavu Spajića da će popis biti odložen kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da taj proces dobije apsolutni legitimitet. Pavićević je rekao da bi popis i sada imao legitimitet, jer veliki broj građana Crne Gore, u najavi bojkota popisa od strane Mila Đukanovića i njegovih saradnika, vide da je DPS radikalizovan.

„Mislim da je Spajić imao jednu ideju da kaže ‘Ajde da ostavimo još možda mjesec dana za dijalog’, pa onda kada prođe tih mjesec dana kaže da je bio dijalog i da je sve u redu. Eurostat kaže da je Monstat spreman za organizaciju popisa, jedino Milo nije spreman. Sad je pitanje za Mila zašto nije spreman, možda on sluti da će rezultati popisa biti nepovoljni po ono što je bila njegova doktrina, a to je anti-srpstvo kao temeljni stub njegove politike. S tim je u Crnoj Gori davno završeno“, naglasio je politikolog.

Govoreći o odloženoj sjednici parlamenta Crne Gore na kojoj je trebalo da bude izabran predsjednik Skupštine i Vlada Crne Gore, izjavio je da, iako je ideja bila da danas bude nastavljena konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore u novom sazivu, da se izabere predsjednik Skupštine, pregovori su podrazumijevali još neke sitnice koje treba da se dorade, tako da je sada dogovor da se u ponedjeljak nastavi sjednica.

„Dakle 30. oktobra će se nastaviti ta sjednica, Andrija Mandić će 30. oktobra biti izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore, i odmah po okončanju te sjednice, ili u njenom nastavku, ćemo imati diskusiju o izboru nove Vlade. Tako da do kraja oktobra, 30. ili 31., ili početka novembra, ćemo imati i Mandića na čelu Skupštine Crne Gore i novu Spajićevu Vladu“, poručio je Pavićević.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad