Vijesti

Patrijarh Porfirije u čast patrijarha Irineja daje stipendije najboljim studentima

“Danas sam se u hramu Svetog Save, zajedno sa braćom arhijerejima i narodom, pomolio za mog prisnopamjatnog prethodnika velikog Patrijarha Irineja, koji je usnuo u Gospodu prije godinu dana.

Foto: Kurir

U njegov spomen, a baštineći duh prethodnih pokoljenja posebno brigu o školovanju mladih, odlučio sam da danas objavimo konkurs za godišnje stipendije studentima završne godine onih fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu: Pravnog, Filosofskog, Tehničkog, Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta.” kazao je Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

“Srpska prosvjeta, obrazovanje u srpskom narodu, počelo je u srpskim manastirima, u Srpskoj Crkvi, od Svetog Save pa dalje svih svetih Nemanjića… I u potonjim vjekovima, u vrijeme otomanskog ropstva, prosvjeta je očuvana u manastirima. Prvu priliku za sistematsko obrazovanje, Crkva je imala u srpskim zemljama preko Save i Dunava i tu su srpski mitropoliti i patrijarsi lično pomagali školovanje, osnivali škole, čak visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, u Karlovcima, Novom Sadu, Somboru, ili su to činili osnivajući fondacije.”

Danas i kao patrijarh, i kao univerzitetski profesor, želim da nastavim tu tradiciju, prvo u malom, ovim stipendijama, za koje konkurs danas objavljujem, a nadam se narednih godina u mnogo većem obimu, kazao je Patrijarh.

“To je, naglašavam, i izraz podsticaja, solidarnosti, međusobne podrške pre svega dobrim sutdentima, ali solidarnosti među fakultetetima. Zato što ne možemo da kažemo jedni drugima nisi mi potreban…. “oko ne može reći ruci: ne trebaš mi”, reči su apostola Pavla koje i mi sledimo.” zaključio je patrijarh Porfirije.

Uslovi konkursa biće objavljeni u ponedeljak na zvaničnom sajtu Srpske Crkve.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad