Svetinje

Patrijarh Porfirije: SPC priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata!

Srpska pravoslavna crkva priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu na čelu sa Njegovim Blaženstvom mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem, navodi se u obraćanju patrijarha srpskog Porfirija organizatorima i učesnicima Međunarodne konferencije „Jedinstvo crkve: bogoslovske, kanonske i istorijske dimenzije“.

Foto: Kurir

Obraćanje poglavara Srpske pravoslavne crkve pročitao je vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog i učesnik bogoslovske konferencije u Kijevu episkog moravički Antonije.

– Teška su iskušenja koja su zadesila pravoslavni narod Ukrajine. Po zakonu crkvenog života, jedinstva i sabornosti, saosjećamo sa našom braćom. Kada su u skorijoj prošlosti srpski hramovi pretvarani u ruševine i kada je na hiljade Srba postalo izbjeglice Ukrajinska pravoslavna crkva bila je sa nama duhovno i mi smo uvijek osećali molitvenu podršku Kijeva – rekao je patrijarh srpski Porfirije u svom obraćanju.

Prema njegovim riječima, “podržavanje raskolnika, prijetnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmjerenih protiv kanonskog pravoslavlja ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima, jer je sve to otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, kao i protiv Njegove Jedine, Svete, Saborne i Apostolske Crkve”.

– Crkva svetitelja Save priznavala je i priznaje u Ukrajini samo jednu kanonsku crkvu – Ukrajinsku pravoslavnu crkvu pod omoforom Vašeg Blaženstva. Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji – poručio je patrijarh Porfirije.

Vikar patrijarha srpskog, episkop moravički Antonije nagrađen je ordenom Svetog kneza Vladimira prvog stepena Ukrajinske pravoslavne crkve.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad